Hlavní obsah

Kojenecké ústavy na konci roku doslouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odkládání nejmladších ohrožených dětí do kojeneckých ústavů letos skončí. Od roku 2025 začne platit zákaz umisťovat děti ve věku do tří let do péče institucí, což bylo předmětem politických sporů posledních minimálně dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česko se stalo poslední zemí v EU, kde bylo možné umisťovat nejmenší děti do ústavů. Kvůli tomu čelilo opakované kritice Evropského výboru pro sociální práva Rady Evropy.

Většinu ze třiadvaceti ústavů čeká v důsledku změny transformace na dětská centra, kde získají ohrožené děti, případně jejich rodiče, možnost vyhledat pomoc.

Se zrušením kojeneckých ústavů politici dlouho otáleli. Jejich konec slíbila v roce 2012 už vláda Petra Nečase (ODS), tenkrát ale bez výsledku. Výrazně se o změnu zasazovala i exministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) ve vládě Bohuslava Sobotky.

Polovinu dětí v kojeneckých ústavech tvoří Romové

Domácí

Novelu rušící přijímání nejmenších dětí do ústavů parlament schválil až v létě 2021, na samém konci funkčního období vlády Andreje Babiše (ANO).

„Jsem ráda, že se konečně chýlí ke konci doba, kdy byly děti do tří let v ústavech. Nejmenší děti potřebují blízkost, péči a podporu, nikoliv umístění do institucí,“ řekla Právu místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová, která se o konec kojeneckých ústavů dlouhodobě zasazovala.

„Chceme podpořit kraje, aby systém pěstounské péče a podporu ohrožených dětí zvládly. Na tuto problematiku cílíme novelu, která už v prosinci prošla prvním čtením,“ dodala.

Novela ministerstva práce a sociálních věcí má především zjednodušit proces nabírání nových pěstounů, po nichž s rušením kojeneckých ústavů stoupne poptávka.

Meziroční pokles počtu dětí do tří let v těchto zařízeních sledujeme dlouhodobě, v posledních letech došlo k výraznému snížení
Barbora Křižanová

Odborníci upozorňují na to, že nejmenších dětí v kojeneckých ústavech v poslední době výrazně ubývalo. Z analýzy iniciativy 8000 důvodů, která proti ústavní péči pro malé děti dlouhodobě vystupuje, vyplývá, že zatímco ještě v roce 2019 bylo do „kojeňáků“ přijato 165 dětí do tří let, v roce 2022 jich bylo už jen 68.

Na jaře loňského roku bylo dětí v této věkové kategorii v Česku 142, zatímco v roce 2018 o tři stovky více. „Meziroční pokles počtu dětí do tří let v těchto zařízeních sledujeme dlouhodobě, v posledních letech došlo k výraznému snížení,“ uvedla pro Právo Barbora Křižanová z iniciativy 8000 důvodů. „Tento pokles souvisí i s tím, že už od ledna 2022 začal platit zákaz umisťování dětí do ústavů ze sociálních důvodů,“ podotkla.

„Současné počty jsou opravdu nízké a většina krajských zařízení to vzala jako fakt, že je potřeba je transformovat,“ řekla Křižanová s tím, že nynější kojenecké ústavy, včetně personálu, by mohly v budoucnu poskytovat různé sociální, odlehčovací a terénní služby.

„Při přeměně těchto zařízení je ale důležité vždy vzít v úvahu kontext v daném regionu. Dívat se na to, jaké služby v daném kraji chybějí,“ poznamenala. Ještě příští rok bude zřejmě možné umisťovat nejmenší děti do takzvaných zařízení poskytujících okamžitou pomoc, což jsou například klokánky, ale jen nejvýš na dva týdny.

Hendikepovaní pryč z kojeňáků. Ale kam?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám