Hlavní obsah

Kočí neprošla detektorem lži, u 18 z 96 otázek lhala

Někdejší šéfka poslaneckého klubu VV a dnes nezařazená poslankyně Kristýna Kočí, která je jednou z klíčových postav kauzy údajného uplácení poslanců VV ze strany neformálního šéfa strany Víta Bárty, při vyšetření na detektoru lži opakovaně lhala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Článek

Podle serveru Aktuálně měla Kočí zalhat u 18 z 96 otázek, které jí policie v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce položila. Kočí nebyla v souvislosti s případem obviněna a v kauze vystupuje pouze jako svědek. Bártu policie podezírá z uplácení Kočí a Jaroslava Škárky. Škárku obvinila z přijetí úplatku.

Vyšetření na detektoru měla Kočí podstoupit dobrovolně loni v květnu. Zbylí dva aktéři případu to odmítli.

Když byla Kočí dotázána na to, zda hodlá v otázkách týkajících se Bárty odpovídat pravdu, odpověděla ano. Přístroje jí však neuvěřily a zaznamenaly nestandardní reakce. Stejně se zachovaly i u odpovědi na dotaz, zda si zcela vymyslela, že peníze od Bárty byly úplatkem za loajalitu. Odpověď ne přístroje vyhodnotily jako nevěrohodnou.

Přístroje neuznaly za věrohodnou ani negativní odpověď na to, zda je pravda, že poslankyně Bártu o peníze sama požádala.

"Byly zjištěny atypické reakce, kde většina snímaných hodnot vykazuje znaky, které zpochybňují pravdivost daných odpovědí," citoval server Aktuálně z vyhodnocení testu.

Nejasnosti u dalších 38 otázek

Policie nepovažuje vyšetření na detektoru lži jako nezvratný důkaz, ale vnímá jej jako orientační. Policisté upozorňují, že díky mediální pozornosti, která byla celému případu věnována, mohla mít poslankyně mnoho zprostředkovaných informací. Nejasnosti má policie i u odpovědí u dalších 38 otázek.

V souvislosti s případem se v posledních dnech objevila i nahrávka, na níž Škárka s Tomášem Jánským, dlouholetým obchodním partnerem Víta Bárty, přiznává, že se spolu s Kočí podílel na pokusu o odstranění Bárty a jeho lidí z vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

DOKUMENT: Jak se dělá politika

Přepis nahrávky pořízené dobrým známým Jaroslava Škárky a obchodním partnerem Víta Bárty (jméno má redakce k dispozici).

Výběr článků

Načítám