Hlavní obsah

Kocáb: Že by si mě lidé nevšimli, mi nehrozí

Novinky, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Kocáb bude v podzimních senátních volbách kandidovat za Stranu zelených do Senátu v Praze 1. David Rath z ČSSD tvrdí, že by jej jeho strana měla podpořit, pokud její kandidátka neuspěje. Proti tomu se ale postavil předseda Jiří Paroubek a ostře proti Kocábovi vystoupil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Kocáb

Článek

Kritizoval jste ČSSD kvůli tomu, že v den podpisu smlouvy o radaru pozvala do ČR ruského generála. U předsedy ČSSD Paroubka vám to neprošlo, později se do vás pustil kvůli vytunelování investičního fondu Trend, kterého jste byl na začátku 90. let spolumajitelem. Jak si takovou tvrdou kritiku vysvětlujete?

Myslím, že je za tím něco politicky osobního. Vznik Paroubkovy animozity se traduje do doby, kdy jsem ho kritizoval za zásah proti CzechTeku. Stále více se pouští na tenký led nadávek a urážek. Bral bych to, kdyby to bylo alespoň vtipné, jako to třeba uměl Miloš Zeman. To, co mi Paroubek vyčítá, se nezakládá na pravdě. Nechci se s ním ale nijak pouštět do konfliktu, protože se bojím, že by celé noci psal reakce na má slova, následně by ve Sněmovně spal no a kdo by nám pak dělal ty zákony?

Vadilo by vám, kdyby zelení po příštích volbách uzavřeli koalici s ČSSD?

Necítím žádné právo zasahovat do věcí zelených, nejsem straníkem. Formuloval jsem jen podmínky, za kterých můžu v Senátu SZ zastupovat. Situace by se musela vyhodnotit, ale základní moje pozice je, že podporuji SZ takovou, jakou ji znám za poslední dva roky.

Republiková rada SZ vás potvrdila jako kandidáta do Senátu za Prahu 1, chce ale slyšet váš názor na radar. Co řeknete kritikům základny, kteří, nejen mezi zelenými, převažují?

Radar je vlastně o tom, kam chceme patřit. Tím, že Rusko zareagovalo na jeho výstavbu tak agresivně, dokázalo, že jde o vliv na postkomunistické státy, který by si chtělo zachovat. Nikdo není schopen posoudit míru rizika, která hrozí od islámských fundamentalistů. Radar je navíc vyloženě obranná záležitost. Jsme součástí euroamerického obranného uskupení, a máme proto také i nějaké povinnosti.

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že Rusko nepředstavuje žádné nebezpečí?

S tím se nedá souhlasit. To si určitě mysleli Gruzínci svého času také. Nemusíme nebezpečí přehánět a můžeme považovat za nereálné, že na nás Rusové zaútočí. Pro každého Rusko znamená jiné nebezpečí v jiné míře, rozhodně je to ale země, která je schopna nabourat integritu jiného státu.

Myslíte, že by na zářijovém sjezdu místopředsedkyně Dana Kuchtová mohla porazit Martina Bursíka? Jak byste zareagoval?

Tím, že jednoznačně podporuji Bursíka, přinejmenším by mě to mrzelo. Jestli ale vyhraje Kuchtová, budu to respektovat.

Myslíte si, že na podzim ve volbách uspějete?

To vůbec netuším. Nejsem schopen to odhadnout. Každopádně při posledních volbách do Federálního shromáždění jsem dostal 54 procent preferenčních hlasů a byl jsem hned za Alexandrem Dubčekem. To, že by si mě lidé nevšimli a zapadl bych, nehrozí, ale je možné, že nebudou souhlasit s mými názory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám