Hlavní obsah

Reforma Součkové: za sociální lůžko až 150 korun za den

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Marie Součková v úterý představila vizi své reformy, s jejímž úspěchem spojila setrvání ve funkci. Zájem z řad poslanců ČSSD byl však více než chabý. Na jednání přišlo pouze 30 ze 70 členů poslaneckého klubu ČSSD. Ministryně mimo jiné počítá s tím, že za sociální lůžko v nemocnici by se platilo až 150 korun za den.

Foto: Václav Vežranovský

Nově vybudované páté nástupiště.

Článek

Na setkání například chyběl předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla i ministr vnitra Stanislav Gross. Ministr financí Bohuslav Sobotka byl na jednání v Bruselu. "Na účasti se podepsalo i to, že není poslanecký týden. Jinak jednání, které trvalo dvě a půl hodiny, bylo klidné, bez emocí," řekl Právu těsně po schůzce poslanec ČSSD Jozef Kubinyi, který je horkým kandidátem na post Součkové v případě, že její koncepce zdravotnictví neprojde ve vládě a Parlamentu. Ministryně Součková má koncepci předložit vládě do konce ledna. V únoru by ji měla projednat vláda a v březnu až dubnu by měla být na pořadu jednání Parlamentu.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce

Jednou z hlavních linií koncepce reformy zdravotnictví je získat finanční prostředky. Součková se sice přímo nezmiňuje o vyšší spoluúčasti pacientů. Nicméně konstatovala, že u nás je 8,6 %, zatímco v Evropské unii 25 procent. Ministryně počítá, že na sociálním lůžku v nemocnici by se platilo od 50 do 150 korun za den podle solventnosti pacienta.

Plánuje rovněž navýšení plateb státu za státní pojištěnce ze současných 476 na 536 korun za osobu, aby tak získala za rok o 4,2 miliardy víc. Dalších 1,5 miliardy se má získat z vyšších plateb podnikatelů. Změna v přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami má VZP přinést 850 miliónů. Počítá se také s platbou za diagnózu, kde už by neplatilo - tak jako dosud - že za stejnou diagnózu se různým nemocnicím platí různě.

Ve výběrových řízeních mají ambulance usilovat o smlouvu s pojišťovnou a pokud neuspějí, mohou poskytovat péči za hotové. Ministryně zároveň plánuje komerční připojištění za služby nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Bonus pro pacienty

Pokud bude pacient pravidelně docházet na preventivní prohlídky, bude dostávat bonus. V materiálu však není uvedeno jaký. O 10 % se má snížit objem péče vlivem redukce ambulancí, což má přinést úsporu 3,3 miliardy za rok. Ministryně chce zároveň omezit nadužívání ambulantní péče, kdy pacient se stejným problémem navštíví několik lékařů. Nyní, jak vyplývá z dokumentu, by to bylo možné pouze na doporučení praktického lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Špidla Součkové věří, neodvolá ji

Zdravotnictví je prioritou vlády, řekl premiér Vladimír Špidla v pondělí večer po svém jednání s předsedou Lékařského odborového klubu Milanem Kubkem....

Výběr článků

Načítám