Hlavní obsah

Koalice přehlasovala Babiše, ohledně zóny Nad Barborou nic měnit nebude

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Červencové usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné koalice nehodlá měnit. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) nezískal většinovou podporu, řekl po středečním jednání koaliční rady předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Proti byli sociální demokraté a lidovci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nedošli jsme ke shodě. My zpochybňujeme postup projednání, kdy naši ministři neměli informaci, od koho se pozemky kupují,“ sdělil Faltýnek.

Babiš chtěl, aby vláda své rozhodnutí o vzniku zóny zrušila, protože podle něj kabinet neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit za zhruba 200 milionů korun pozemky od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly.

„Domníváme se, že když se pan Bakala dostal k těmto pozemkům skoro zadarmo a dnes je prodává za 200 miliónů, tak to není standardní,“ prohlásil Faltýnek s tím, že ANO nezpochybňuje potřebnost průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji.

Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo nyní zpracovat analýzu o všech průmyslových zónách v Moravskoslezském kraji. „Diskuse pokračuje, počkáme na zodpovězení dotazů od ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Pro nás je ta záležitost netransparentní," dodal Faltýnek.

Babišovi vadil Bakala

„Není mi jedno, za kolik se to prodává. Byl tam nějaký odhad. To, že to prodává pan Bakala, mě nenaplňuje štěstím, protože to je obzvláště v tom regionu osoba kontroverzní,“ vyjádřil se vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců však není možné dělat si vždy při takovém nákupu seznam majitelů všech pozemků.

Babiš požadoval, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že kraj má vykoupit pozemky od podnikatele Bakaly za necelých dvě stě miliónů korun. Podle Babiše vláda neměla informaci, že to jsou pozemky Bakalovy firmy. To však Sobotka i Bělobrádek ještě před jednáním koaliční rady odmítli.

Kraj se zrušením usnesení, kterým vláda podpořila výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné, nesouhlasí. Stát hodlá do celkem projektu vložit až 750 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám