Hlavní obsah

Kmotři vodí politiky velkých stran jako loutky, tvrdí Kalousek

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

TOP 09 v úterý rozjela ostrou předvolební kampaň. Na pražském Újezdě ji představili lídři strany. Místopředseda strany Mirek Kalousek vyzdvihl dva body, které chtějí v politice prosazovat. První je odpovědné hospodaření a druhé boj proti privatizaci veřejné moci. V této souvislosti poukázal i na kontakty mezi "kmotry" z ODS a ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, vlevo lídr strany Karel Schwarzenberg

Článek

Kalousek ve svém projevu narážel na neprůhledné propojení ODS a ČSSD. Mluvil "o vřelém obětí Patrika Oulického (ODS) a Petra Bendy (ČSSD) v severních Čechách“.

"Důkazy nemám, ale když o tom vědí všichni lidé v severních Čechách, tak na tom něco bude,“ řekl na dotaz Práva Kalousek. Dodal, že ve velkých stranách již kmotrové ovládli rozhodovací mechanismy a politiky vodí jako loutky.

Patrik Oulický je považováno za šedou eminenci a jednoho z "kmotrů" severočeské ODS. Do povědomí širší veřejnosti se dostal zejména tím, že si údajně bez povolení nechal v Moravanech rozšířit sídlo umístěné v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří.

Petr Benda je šéfem ústecké ČSSD a bývalým asistentem Jiřího Paroubka. I některými svými spolustraníky je považován za kontroverzní osobnost.

Kalousek kampaň své strany označil za "okázale antipopulistickou" a připustil, že je těžké vysvětlit ji voličům.

Předseda Karel Schwarzenberg hovořil mimo jiné o potřebě reforem  důchodů i zdravotnictví a státní správy.  "Musíme si uvědomit, že tvrdá opatření, týkající se rozpočtu a výdajů státu, jsou na pořadu dne," uvedl Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám