Hlavní obsah

Klíšťata kvůli teplu útočí daleko dříve. Počet nakažených se letos může zdvojnásobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťata se rojí ve velkém a přibývá nakažených lymskou boreliózou. Odborníci předpovídají, že se počet případů může oproti loňsku i zdvojnásobit. Varovná je situace v Jihočeském kraji. Hygienici tady evidují přes sedmdesát případů boreliózy a jen za poslední týden tu přibylo osm nakažených. Klíšťatům nahrávají mírná zima a brzký příchod jara.

Foto: Envato Elements

Teplé počasí má na svědomí množení klíšťat a šíření boreliózy.

Článek

V celé republice onemocnělo letos lymskou boreliózou už přes tři sta lidí a nejvíc nakažených bývá právě na jihu Čech.

„To, že Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s jedním z nejvyšších výskytů klíšťové encefalitidy ve střední Evropě, se ví. Ale v posledních letech nám začínají prudce stoupat i počty nahlášených a potvrzených případů lymské boreliózy. Infikovaná klíšťata se už běžně objevují nejen v lesích, ale i v městských parcích, zahradách a sídlištní zeleni v centrech měst. Nezvykle teplé počasí klíšťatům bohužel nahrává a vše ukazuje na sezonu s velmi vysokým výskytem klíšťat,“ řekla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka jihočeských hygieniků.

Aktivita klíšťat se podle stupnice Českého hydrometeorologického ústavu drží již několik týdnů na čísle tři, což znamená středně velké riziko nakažení. Lidé by si neměli sedat do trávy, a pokud jdou do přírody, použít repelent.

V parcích přenáší boreliózu každé třetí klíště

Domácí

„Doporučujeme se po příchodu z přírody převléct, pokud je to možné dát si sprchu a prohlédnout se,“ apeluje Hana Bendíková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Na přenos encefalitidy stačí dvě hodiny

Stále totiž platí, že čím dřív se podaří klíště objevit a odstranit, tím je riziko přenosu infekce nižší. Na přenos klíšťové encefalitidy stačí klíštěti dvě hodiny, borelióza se přenáší po čtyřiadvaceti hodinách.

V Jihočeském kraji se podle Kotrbové klíšťatům nejvíc líbí v povodí řeky Nežárky a Lužnice, tedy na Jindřichohradecku a Táborsku. V posledních letech ale jejich výskyt stoupá i ve vyšších nadmořských výškách a klíště můžete chytit i na horách.

Invaze těchto roztočů nejsou ušetřeni ani jiné regiony. Například v Jihomoravském kraji evidují hygienici čtrnáct případů lymské boreliózy. „Zatím nemáme hlášený žádný případ klíšťové encefalitidy. Je ale nutné dodat, že borelióza má poměrně dlouhou inkubační dobu, případy jsou tedy hlášeny s prodlevou,“ uvedla Renata Ciupek, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Klíšťovou encefalitidou, proti které se dá očkovat, onemocnělo v celé republice zatím sedm lidí. Pokud se někdo stále rozhoduje, zda se nechat očkovat, neměl by to podle epidemiologů odkládat, protože nyní je vhodná doba. Pojištěnci nad padesát let mají vakcínu zdarma.

Mikrobioložka: Klíšťatům teplotní výkyvy nevadí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám