Hlavní obsah

Bude o víkendu 30 stupňů? Rozhodne písek ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O tom, že se o víkendu či v úvodu příštího týdne budou přepisovat tabulky s rekordními teplotami, meteorologové nepochybují. Zda se dočkáme i dosažení či překonání hranice tropických 30 °C, jak předpovědi naznačují, naopak jisté není. Zaúřadovat může podobně jako minulý týden písek ze Sahary.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Modelová předpověď maximálních teplot podle modelu ECMWF

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) již před pár dny avizoval, že období kolem nadcházejícího víkendu přinese vysoce nadprůměrné teploty, které se budou pohybovat až kolem 28 °C. „Při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C,“ doplnili meteorologové k výhledu na neděli až úterý.

Vedle teplotních rekordů by se přepisoval i historický zápis vztažený k prvnímu tropickému dni v roce, který byl 17. dubna 1934 zaznamenán ve Vlašimi.

Zda se očekávání naplní, rozhodnou koncentrace prachových částic v ovzduší. „O tom, v jaké míře se budou přepisovat historické tabulky, se rozhodne až v následujících dnech, které opět stejně jako o Velikonocích provází nejistota, s ohledem na opakovanou zvýšenou přítomnost a koncentraci saharských prachových částic v atmosféře,“ připomněli meteorologové, kteří budou sledovat, v jaké koncentraci se saharský písek k zemi dostane.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Predikce řeckého modelu SKIRON na nedělní odpoledne.

„Řecký model SKIRON ukazuje na možné výraznější ovlivnění koncentrací částic u země v nedělních večerních hodinách. Podobný vývoj předpokládá i evropský model CAMS, který odhaduje určitý nárůst koncentrací částic PM v neděli ve večerních hodinách,“ uvedli v pátek odpoledne meteorologové. Podle nich zatím nelze odhadnout, zda se prach nad naše území opravdu dostane. Situace z minulého týdne, která byla „velmi výjimečná“, by se již opakovat neměla.

Prach tlumí paprsky

Saharský prach tlumí sluneční paprsky, meteorologické modely s ním ovšem nepočítají. Při výskytu zvýšeného množství prachových částic ve vzduchu doporučují vyvarovat se větší tělesné zátěže, a to především u dětí a starších lidí a osob s chronickými dýchacími potížemi.

Dubnové teploty budou i extrémně nadprůměrné

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám