Hlavní obsah

Klenoty tajně prozkoumány, Hrad je vystaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad v pondělí v katedrále sv. Víta oznámí rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vystavení korunovačních klenotů. Oznámen bude termín a „mimořádné místo“, na kterém se tak stane. Mělo by to být ještě v době Zemanova funk­čního období, které vyprší 7. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svatováclavská koruna, královské žezlo a jablko.

Článek

Zástupci Hradu se v pondělí vyjádří i k výsledku vědeckého průzkumu svatováclavské koruny, sdělil mluvčí Jiří Ovčáček.

Pražský hrad uvedl, že letos v říjnu byly klenoty krátkodobě vyzvednuty z Korunní komory katedrály sv. Víta. „Událost se uskutečnila v době vojenského střežení Pražského hradu a z důvodu mimořádných bezpečnostních opatření v utajovaném režimu. Přítomni byli zástupci držitelů klíčů od Korunní komory,“ sdělil Ovčáček.

Klíčníků je sedm, vedle prezidenta například premiér či předsedové parlamentních komor.

Návštěvníci Pražského hradu se mohou těšit na sváteční Zlaté Vánoce

Vánoce

Podle informací ČTK se tak stalo v říjnu během noci, kdy je Pražský hrad uzavřen a vojensky střežen. Klenoty byly sneseny do kaple sv. Václava, kde se mimo jiné uskutečnil dlouhodobě plánovaný restaurátorský a vědecký průzkum korunovačních klenotů. Klenoty, mezi něž patří svatováclavská koruna, královské žezlo a královské jablko, jsou uschovány v trezorové skříni Korunní komory svatovítské katedrály.

Vystaveny mohou být pouze v areálu Hradu. V minulosti pro vystavení sloužila katedrála, Vladislavský sál, bazilika sv. Jiří nebo Plečnikova a Karlova síň.

Majestátní Zvíkov sloužil jako úkryt pro korunovační klenoty

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám