Hlavní obsah

Klaus naštval Řeky slovy o lenosti

Právo, Novinky, ČTK, Denisa Telaříková
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus naštval svým výrokem o Řecích coby líných pijácích ouza řeckého premiéra Jorgose Papandrea. Ten se proti němu rozhořčeně ohradil s tím, že uráží Řeky, a Klause označil za populistického antievropana. O Papandreově reakci ve čtvrtek informovala řecká média. Klaus výrok pronesl v rozhovoru, který vyšel v sobotním vydání deníku Právo. Ve čtvrtek Klaus zareagoval s tím, že potrefená husa se ozvala.

Foto: Novinky

Václav Klaus a Jorgos Papandreu

Článek

"S velkým smutkem jsem si poslechl českého prezidenta Václava Klause, který je samozřejmě dobře známým antievropanem, ale který nyní chce vyjadřovat svoje populistické antievropanství tím, že uráží Řeky tvrzením, že - my tady pijeme svoje ouzo a užíváme si, a oni jsou ti, kteří tvrdě pracují - a tak dále," citoval Papandrea list Kathimerini, který se odvolal na Aténskou zpravodajskou agenturu (APE).

"Pokud Evropa nepřekoná toto vnímání a uzavře se v něm, pak směřujeme k roztříštěné Evropě. Přijdeme tak o výdobytky ne posledního desetiletí, ale posledních padesáti šedesáti let po druhé světové válce," dodal Papandreu během úterní schůzky špiček vládní socialistické strany.

Podle serveru megatv.com byl Papandreu Klausovým "divokým útokem očividně rozzlobený a použil ostrý tón, který u něho není obvyklý".

Na výroku trvám, opáčil Klaus

"Já myslím, že není potřeba, abych se vyjadřoval k reakci řeckého premiéra, že si každý to hodnocení udělá sám. Potrefená husa se ozvala," konstatoval na řeckou reakci Klaus.

"Já jsem v žádném případě nekritizoval Řeky, já jsem říkal, že jsou země, které mohou jet na čtvrt plynu, půl plynu a celý plyn. Že jsou země, kde lidé mohou sedět pod cypřiši, nebo popíjet ouzo, že to je všechno v pořádku, legitimní a správné. Pouze nesmí vstupovat do měnové unie s Německem. A za tímto výrokem si stojím," dodal prezident.

"Každý, kdo si přečetl můj výrok, tak to určitě takto pochopil. V žádném případě si nemyslím, že by můj výrok mohl nějakým způsobem narušit česko-řecké vztahy či roztříštit Evropu," uzavřela hlava státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám