Hlavní obsah

Klaus jednal se Stapletonem i o Iráku

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za dlouhodobě dobré označil vztahy mezi Českou republikou a USA americký velvyslanec v ČR Craig Stapleton po středečním přijetí u prezidenta Václava Klause. Dodal, že obě země mají zájem i na budoucí spolupráci. Na dotaz Práva řekl, že s českým prezidentem hovořil i o Iráku.

Článek

"USA budou usilovat o rezoluci OSN, o rezoluci, jíž by schválila Rada bezpečnosti jako celek; nad tím naše vláda právě pracuje," řekl Stapleton. Podle šéfa politického odboru Klausovy kanceláře Ladislava Mravce prezident ocenil, že Američané hledají širokou podporu pro rezoluci k Iráku.

Před Stapletonem přijal Klaus slovenského velvyslance Ladislava Balleka, s nímž hovořil zejména o své nadcházející jednodenní návštěvě Slovenska, jež se má uskutečnit příští úterý 18. března. Měl by se při ní setkat se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem, premiérem Mikulášem Dzurindou a předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským.

"Cesta má symbolický význam," řekl novinářům Ballek. Pro Právo upřesnil, že s Klausem se věnovali výhradně česko-slovenským vztahům. "Panu prezidentovi na nich záleží právě tak jako každému z nás. To není věc úřední, ale věc příbuzenstva, nejhlubšího příbuzenstva na zemi," řekl velvyslanec.

Velvyslanci Slovenska a USA byli vůbec prvními, které Klaus po svém zvolení prezidentem oficiálně přijal. "Přijetí bylo první, a proto do značné míry protokolární," řekl Mravec. Dodal, že v programu Klausovy návštěvy se počítá s krátkou procházkou městem, ale prezident se asi nesetká s předsedou HZDS Vladimírem Mečiarem, který nedávno řekl, že by setkání s Klausem uvítal. "Oficiální program zatím nepočítá se setkáním s opozicí," dodal Mravec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám