Hlavní obsah

Klaus doufá, že Kanada bude o vízech ještě jednat

– Praha

Prezident Václav Klaus doufá, že Česko bude ještě s Kanadou vyjednávat o kanadské hrozbě znovu zavést víza pro české občany. Podle něj by situace kolem víz neměla eskalovat, řekl v pondělí novinářům.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Václav Klaus a premiérem Janem Fischerem na pondělní bohoslužbě k připomenutí upálení mistra Jana Husa.

Článek

Podle některých zdrojů Kanada už o znovuzavedení víz rozhodla, oficiálně to ale ani jedna země nepotvrdila. Oznámení se čeká v úterý.

"Já doufám, že se bude s Kanadou ještě vyjednávat. Odvetu, tu si nechme opravdu na poslední chvíli," řekl Klaus.

Kanada by mohla víza znovu zavést v reakci na rostoucí příliv hlavně českých Romů do Kanady, kteří tam odjíždějí s odůvodněním, že v Česku je jejich komunita vystavena rasově motivovaným útokům.

Pro jednání v rámci EU o problematice hrozících kanadských víz se minulý týden vyslovili předsedové ČSSD a KDU-ČSL Jiří Paroubek a Cyril Svoboda. Lídr lidovců navíc hovořil o možnosti obrátit se na Evropský soudní dvůr. "Myslím, že je třeba jednat s Kanaďany na úrovni EU," přidal se Paroubek.

Klaus ale podobný tlak na EU v pondělí odmítl.

Počty žadatelů rostou

Kanadská média píší například o tom, že Romové nejsou v Česku programově diskriminování. Stát jim žádná práva neupírá. Upozorňují také na to, že do Kanady proudí mnozí lidé z jiných zemí, kteří utíkají před perzekucí státu, a také na to, že Češi si vybírají právě Kanadu, ačkoliv bezvízový styk mají s mnoha zeměmi.

Do Kanady utíkají převážně čeští Romové, od letošního ledna do dubna jich tam přiletělo 1077. Za celý loňský rok jich bylo 861. Vízová povinnost platila od roku 1997 do roku 2007 kvůli tomu, že už v minulosti se Ottawa potýkala s vysokým počtem českých žadatelů o azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám