Hlavní obsah

Když šlo o životy, zachoval chladnou hlavu. Hejtman ocenil průvodčího z lanovky na Ještěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct lidí, mezi nimi i děti, vděčí průvodčímu Českých drah Radku Kyselovi za rozvahu a duchapřítomnost, kterými jim zachránil život. V neděli 31. října, kdy se utrhla kabina lanovky na Ještědu, měl na starosti druhou kabinu plnou cestujících, kterou se mu podařilo ubrzdit.

Foto: Foto PRÁVO – Michael Polák

Průvodčí Radek Kysela převzal za záchranu lidských životů ocenění.

Článek

Radka Kyselu za jeho čin ve čtvrtek ocenil medailí IZS I. stupně hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) a obdobné ocenění mu udělil i šéf libereckých profesionálních hasičů Jan Hadrbolec.

Zabránil větší tragédii

Ve chvíli, kdy se přetrhlo tažné lano v horní části lanovky a protijedoucí kabina se zřítila k zemi, zatáhl Kysela ve spodní kabině lanovky za brzdu. Kabina ještě setrvačností ujela 105 metrů směrem ke spodní stanici lanovky, než se zcela zastavila.

Zkontrolujte lana a pošlete termíny oprav, vyzval úřad vlekaře po tragédii na Ještědu

Krimi

I po okamžicích hrůzy se průvodčí zachoval příkladně, pomáhal s evakuací a kabinu lanovky opustil až jako poslední. Havárie na Ještědu tak měla pouze jedinou oběť, šestatřicetiletého Kyselova kolegu, který sám cestoval v kabině, jež se zřítila k zemi.

„Ve chvíli, kdy šlo o lidské životy, se zachoval tak, jak se zachovat měl. Prokázal i rozhodnost, protože jeho zaváhání by možná znamenalo ještě větší tragédii, než ke které tam došlo,“ ocenil hejtman Půta.

Bez obav, uklidňuje šéf lanovky na Sněžku

Domácí

„V situaci, když se stalo něco, co nepředpokládáte, a přetržení lana na lanovce je mimořádná událost, ukázal, že je člověkem na svém místě. A vděk, který medailí projevujeme, alespoň trochu kompenzuje okamžiky, které v lanovce prožil,“ dodal. Sám Kysela o svém činu s novináři mluvit nechtěl.

Samotné prasknutí tažného lana by pád lanovky způsobit nemělo, říká inspektor

Domácí

Vyšetřování havárie lanovky nadále pokračuje. Lanovka je mimo provoz a zřejmě to tak zůstane několik měsíců. „Je potřeba počkat na výsledky vyšetřování. Očekávám, že dostaneme nějaké vysvětlení a že budou nápravná opatření, aby lidé, kteří lanovku používají, znovu získali jistotu, že ji mohou využívat,“ doufá Martin Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám