Hlavní obsah

Když bude Janoušek potřebovat operaci, ošetří ho civilní lékaři

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud je zdravotní stav podnikatele Romana Janouška (46) tak vážný, aby vyžadoval další operaci hlavy, bude k chirurgickému zákroku nejspíš převezen do některé z civilních nemocnic v Brně. Takový je alespoň běžný postup, který brněnská věznice - ač sama vybavena vlastní nemocnicí - volí.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek

Článek

„Neurochirurgické operace se ve vězeňské nemocnici neprovádějí,“ řekla Právu mluvčí věznice v Brně Dana Krejčířová.

„Pokud je takový zákrok nutný, jezdíme do místních nemocnic, ať už je to Fakultní nemocnice Brno - Bohunice, Vojenská nemocnice, Nemocnice u sv. Anny, Nemocnice milosrdných bratří,“ vyjmenovala zdravotnická zařízení, s nimiž věznice nejčastěji spolupracuje, mluvčí.

„Vyžaduje-li to jeho stav, může být vězeň přepraven k zákroku do vězeňské nemocnice do Prahy,“ podotkla.

Stejně jako mluvčí Generálního ředitelství vězeňské služby ČR Hana Löffelmannová odmítla Krejčířová potvrdit, že Janoušek nastoupil právě do brněnské věznice. Lobbistův pobyt v moravské metropoli tak stále potvrzují jen neoficiální zdroje. Původní předvolání totiž pod informací Práva dostal do pražské věznice v Ruzyni.

Může žádat jen o přerušení trestu

„Ke konkrétní osobě se rozhodně vyjadřovat nebudeme,“ zopakovaly i ve středu obě mluvčí.

Janoušek neuspěl se žádostí o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů, kterou podal k Městskému soudu v Praze minulý týden. Soudce Tomáš Kubovec dospěl k závěru, že poté, co do věznice nastoupil, již není o čem rozhodovat, protože vězeň může žádat pouze o přerušení trestu.

To by však již posuzoval místně příslušný soud k věznici, do níž nastoupil. V tomto případě tedy Krajský soud v Brně. Nad Janouškovými lékařskými zprávami se nyní sejde stálá posudková lékařská komise, kterou jmenuje ředitelství vězeňské služby.

Stále závisí na rozhodnutí soudu

„Pokud lékaři na základě vyšetření dojdou k závěru, že vězeňská služba není schopna vězni zajistit odbornou lékařskou péči, podává vedení věznice návrh místně příslušnému soudu na přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Záleží na soudu, zda návrh akceptuje,“ uvedla Krejčířová.

Vězeňská nemocnice Brno má kapacitu 113 lůžek, zabezpečuje interní lékařskou péči, má infekční oddělení, oddělení psychiatrie, pneumonologie a následné péče.

Od pražské vězeňské nemocnice na Pankráci ji podle mluvčí Löffelmannové odlišuje právě specializovaný psychiatrický pavilón. Neurochirurgické operace se zde neprovádějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám