Hlavní obsah

Kdyby to tu popírači covidu viděli, změní názor, říká hasič v jilemnické nemocnici

– Jilemnice
Novinky, Natálie Lošková, Anežka Zemenová

Studenti zdravotnických oborů, armáda i hasiči - všichni pomáhají nemocnicím doplnit nedostatek personálu. Hasičů se v celé ČR do pomoci zdravotnictví zapojily již stovky. Starají se o pacienty, pracují na odběrových místech nebo vypomáhají s očkováním.

Hasiči pomáhají na covid odděleníchVideo: Novinky

 
Článek

Jedním z nich je i Martin Kvintus z Hasičského záchranného sboru (HZS) Libereckého kraje. Za běžných okolností působí jako výjezdový hasič na stanici Turnov, teď ale dochází na pravidelné směny do nemocnice.

„Vykonávám tady vesměs veškeré činnosti, co sestry ošetřovatelky,“ uvádí Kvintus. Umývá pacienty, doplňuje stojany se zdravotnickým materiálem, uklízí infekční materiál, míchá dezinfekce a leští ochranné štíty. „Zkrátka všechno, co je potřeba a co si sestry řeknou,“ vysvětluje.

Obvykle Martin Kvintus mívá v nemocnici ranní směny, kdy je potřeba pacientům pomoci s hygienou. Hned po nástupu do nemocnice se dostal k umývání starší paní. „Nikdy v životě předtím jsem starší paní neumýval. Je to hodně náročné na psychiku a po třech hodinách v tom ochranném obleku vylezete úplně propocený a mokrý,“ vzpomíná.

Foto: Novinky

Jako hasič pracuje Martin Kvintus už 10 let. Nyní nastoupil jako výpomoc do jilemnické nemocnice.

Sestry podle něj čelí obrovskému vyčerpání a jsou za každou pomoc velmi vděčné. Obzvláště některé činnosti, jako například polohování obéznějších pacientů, jsou pro ně velmi náročné. „Přeci jen jsou to ženy, žádní svalovci, a je toho na ně už moc,“ říká Kvintus. Dodává, že největší zátěž ale zažívá psychika zdravotníků.

„Sestry nejsou zvyklé tak často vidět smrt a umírání lidí. Říkají, že je to pro ně už spíš jako v automobilce na páse. Přijede jeden, zemře, přijede další, a tak pořád dokola,“ popisuje Kvintus. „Ani já jsem si to nedokázal představit. Kdyby to tady viděli všichni ti popírači, tak by určitě změnili názor,“ myslí si hasič.

Spolu s ním bylo do služby ve zdravotnictví v Libereckém kraji povoláno ještě dalších 14 hasičů. Vypomáhají v nemocnicích v Liberci, v České Lípě, v Jablonci nad Nisou a v Jilemnici.

HZS Libereckého kraje má také k dispozici dva mobilní odběrové týmy, které jsou schopny jezdit po území celého kraje. „Navštěvují různá sociální zařízení, školky i odlehlé oblasti, kde lidé nejsou schopni se na odběrové místo dostat,“ říká Jakub Sucharda, tiskový mluvčí HZS Libereckého kraje. „V současnosti vypomáhají například i na stacionárním odběrovém stanovišti v nemocnici v Jablonci,“ dodává.

Foto: Novinky

Po několika měsících začíná počet hospitalizovaných v nemocnici klesat.

„Každá výpomoc je velmi důležitá, obzvláště od složek integrovaného záchranného systému, protože to jsou lidé k tomu cvičení. A my si toho nesmírně vážíme,“ vyjadřuje se k situaci Jiří Kalenský, ředitel Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici, kde je v pracovní neschopnosti 8 procent personálu.

V současné době má jilemnická nemocnice 92 covidových lůžek. „Ještě o víkendu jsme měli téměř plno, aktuálně je ale obsazených jen 55 lůžek. V posledních dnech tak konečně počet vážně nemocných v regionu klesá,” uvádí Kalenský. Personální výpomoc je ale stále potřeba.

Osmiprocentní výpadek tam pomáhají doplnit studující sestřičky, armáda a také tři hasiči Libereckého kraje. Ti byli povoláni 10. března a jejich činnost je zatím plánovaná do 30. dubna, vše ale záleží na tom, jak se stav personálu a počty hospitalizovaných budou dál vyvíjet.

Reklama

Výběr článků

Načítám