Hlavní obsah

Povinné testy na hranicích zůstávají, kontroly už ale budou jen namátkové

Novinky, Klára Beranová
Praha

Od 26. května se podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) uvolní režim na hranicích. Kontroly budou už pouze namátkové. Při vstupu do České republiky ale budou muset lidé mít u sebe povinně testy na covid-19. Ty nesmí být starší než 4 dny, jinak musí do 14denní karantény.

TK ministra zahraničí Tomáše Petříčka Video: ČTK

 
Článek

„Pokud to vláda schválí, a já předpokládám, že ano, protože jsme se na tom včera dohodli, tak od 26. května budou namátkové kontroly,“ sdělil ČTK v pondělí v Plzni Hamáček. S 8. červnem, o němž se hovoří, by měla podle Hamáčka přísná opatření na hranicích skončit úplně.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

„Stále ale platí, že pokud k nám přijíždí někdo ze zahraničí, tak až na výjimky musí mít platný negativní test na covid,“ dodal Hamáček.

Minischengen 

To v úterý potvrdil také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něho by ale mohl vzniknout jakýsi minischengen mezi Českou republikou, Rakouskem, Slovenskem a Maďarskem. Mezi těmito státy by lidé mohli cestovat bez povinného testu na covid-19.

„Věříme, že v půlce června by mohl vzniknout minischengen, lidé by mohli vycestovat i bez testů na covid-19,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání s ministry zahraničí Slovenska a Rakouska šéf české diplomacie.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

Minischengen by podle něho měla primárně tvořit Česká republika, Slovensko a Rakousko. „Chceme přizvat i Maďarsko, které také vykazuje dobrá čísla,“ doplnil Petříček.

Se Slovenskem bude jednat 

Zdali ale nakonec tento prostor vznikne, není jisté, podporu tomu vyjádřila zatím kromě Česka pouze rakouská strana. „S Rakouskem jsme si potvrdili zájem, abychom do poloviny června otevřeli hranice i pro turisty,” řekl Petříček s tím, že se Slovenskem bude ještě jednat.

Německo a Polsko jsou podle ministra zatím rizikové státy. „Nechceme, aby do Česka jezdili přes Německo lidé například z Belgie,“ odůvodnil Petříček.

V některých polských regionech jako například ve Slezsku podle něho zase dochází k nárůstu počtu nakažených. „V případě Polska bychom ale hranice chtěli také otevřít v polovině června, zejména z ekonomických důvodů,“ sdělil Petříček s tím, že s Polskem bude jednat ve středu.

Přesné datum 

Přesný termín, kdy Česko otevře své hranice pro turisty ze Slovenska a Rakouska, by měl být podle Petříčka znám příští týden.

Rakušané otevřeli hranici, policisté urychlili kontroly

Koronavirus

Z ostatních států se ale lidé při cestě zpět do Česka musí za současných pravidel prokázat negativním testem na covid-19, který nesmí být starší než 4 dny. Jinak musí do 14denní karantény.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se ale tato povinnost nemusela od 8. června vztahovat na ty, kteří se vracejí z nerizikových států. Mezi ně lze podle Vojtěcha zařadit právě Slovensko, Rakousko či Chorvatsko.

Hranice s Rakouskem a Německem by se mohly otevřít dřív

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám