Hlavní obsah

Kdo je tu mimozemšťan, ptali se hendikepovaní Paroubka

Právo, Zbyněk Vlasák

Na předvolebním mítinku v Litoměřicích se stal předseda ČSSD Jiří Paroubek obětí štábu lidí s mentálním hendikepem. Ti se zajímali také o to, jestli vůbec na akci přišli nějací sociálnědemokratičtí voliči. Výsledkem projektu režisérky Lindy Jablonské a o. s. Inventura pod názvem Dokumentality bude film pro Českou televizi.

Článek

Na internetu se již objevilo několik krátkých videí. „Každý z uveřejněných dílů dokazuje, že lidé s mentálním hendikepem jsou schopni přinášet neotřelé a v mnohém odvážnější pohledy na volby a na okolní svět,“ řekla Jablonská, která stojí za dokumenty Kupředu levá, kupředu pravá či Vítejte v KLDR!.

Tentokrát se podařilo k rozhovoru lapit Jiřího Paroubka. Na otázku, kdo je v české politice největší mimozemšťan, nezaváhal: „Ti, kteří nevědí nic o životě normálních, obyčejných lidí.“ Na naléhání dodal, že jsou to hlavně lidé z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Reportéra Aleše Koudelu také zajímalo, zda se Paroubkovi líbí Harry Potter, a prý ano. S kamerou štáb obešel také účastníky mítinku, mezi kterými byl i volič komunistů či odpůrci ČSSD. Paroubkovi nejsou nijak nakloněni ani lidé, kteří se mu starají o technické zázemí.

Foto: ČTK

Filmařka Linda Jablonská

„Dokumentality jsou jedinečné zejména v tom, že obracejí zažité pořádky. V roli reportérů se objevují lidé s mentálním hendikepem a v roli dotazovaných jsme my všichni ostatní,“ dodává Jablonská. Natáčení bude pokračovat až do voleb, probíhá nejen na volebních mítincích stran, ale také v ulicích či pod nadpřirozeně velkými hlavami politiků na billboardech.

Příloha Novinek Salon přinesla již tři videa z tohoto cyklu i s komentářem Jablonské. K vidění jsou díly Sysle, co si myslíte o volbách v roce 2010, MeetFactory a Před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám