Hlavní obsah

Kdo do Sněmovny za Jermanovou? ANO tam chce uklidit Maxovou, aby měl Zimola klid

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozhádanou koalici soc. dem., babišovců a lidovců čeká brzy další test soudržnosti. Po očekávaném odchodu Jaroslavy Jermanové (ANO) z postu místopředsedkyně dolní komory i ze Sněmovny kvůli očekávanému zvolení středočeskou hejtmankou budou poslanci volit nového člena vedení komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně za ANO Radka Maxová, na snímku s Andrejem Babišem.

Článek

Podle informací Práva by mohla Jermanovou vystřídat další z babišových žen, a to místopředsedkyně klubu a sněmovního sociálního výboru Radka Maxová. Nová funkce pro ni má být podle kuloárových informací „odměnou“ za to, že v domovském Jihočeském kraji, kde šéfuje ANO a je zastupitelkou, nebude coby vyjednavačka překážet zvolení Jiřího Zimoly (ČSSD) hejtmanem. Přesně jak si to přeje prezident Miloš Zeman a jak mu vychází vstříc šéf ANO Andrej Babiš.

Jak Právo uvedlo minulý týden, Babiš Maxovou osobně odradil od plánu prosazovat v jednání s ČSSD do krajské koalice ODS, kterou Zimola odmítá, čímž byla budoucí koalice ČSSD a ANO ohrožena.

Možným nástupcem Jermanové na funkci místopředsedy komory by mohl být i další místopředseda klubu a ústavně-právního výboru Radek Vondráček.

Tajná volba

Jména ale nejsou podstatná. Hlavní je, že sněmovní volba je tajná, což může v rozhádané koalici snadno svádět k naschválům. Už nyní je téměř jasné, že koalice si bude muset vystačit bez hlasů opozice, byť její představitelé uznávají, že ANO má na funkci nárok.

Mají dost hlasů, aby si nového místopředsedu nebo místopředsedkyni zvolili
šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Není úkolem opozice volit nového člena vedení Sněmovny z koaliční strany. Pokud spolu vládní koalice ještě bude mluvit, tak mají dost hlasů, aby si nového místopředsedu nebo místopředsedkyni zvolili,“ řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj klub ODS se v tajné volbě buď zdrží, nebo bude hlasovat proti.

Podle předsedy klubu TOP 09 Františka Laudáta se jeho poslanci teprve musí poradit. „Na začátku byly dohody, takže předpokládám, že by se měly držet,“ řekl Právu.

„Dohody mají platit“

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek odmítl prozrazovat jména. „Chceme se pobavit o tom, že pokud by bylo víc kandidátů, bylo by asi fér udělat nejdřív tajnou volbu na klubu,“ sdělil Právu.

Faltýnek chce apelovat na předsedy klubů, aby podpořili kandidáta ANO na základě původních dohod. „Koalice chce ještě prosadit některé důležité zákony a bylo by nešťastné, aby jeden z místopředsedů chyběl,“ podotkl.

Obdobný názor zastává šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož by absence prvního místopředsedy komplikovala chod komory. „Vždy se respektovalo, že dané místo patří konkrétní straně, takže se budu snažit přesvědčit kolegy, aby kandidáta zvolili,“ řekl Právu.

Postavení babišovců jako druhé nejsilnější frakce chápe také – jak řekl Právu – šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který nárok na náhradu za Jermanovou hodlá osobně respektovat. Pouze s dovětkem, že nesmí jít o „nějakou kontroverzní osobu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám