Hlavní obsah

Každý je lobbista a přichází s příběhem, říká o návštěvách u poslanců Benda

Novinky, Magdalena Malá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé pondělí mají poslanci vyhrazené na setkávání se s občany. Někteří čekají ve svých kancelářích na náhodné návštěvníky, většina je však svolná ke schůzce až po předchozí domluvě. Každý, kdo za politiky přijde, obvykle něco chce, popsal Právu pražský poslanec a předseda klubu ODS Marek Benda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Blažek a Marek Benda na jednání Poslanecké sněmovny 21. února 2023

Článek

„Každý je lobbista a každý přichází se svým příběhem,“ říká Právu Benda. Do jeho kanceláře prý často zamíří i profesionálové, kteří přichází s poznámkami k legislativě. Benda pokládá za nejdůležitější úkol politika „poslechnout si, pokud možno, všechny strany každého příběhu a pokusit se najít mezi nimi smířlivé řešení, které žádnou z těch stran nepoškodí“.

Šéf klubu ODS přijímá návštěvy raději ve své kanceláři ve Sněmovně než v té poslanecké v Truhlářské ulici v centrále ODS. Často se setkává i s občany, kteří přicházejí se stížnostmi a místními problémy. „Pokud je to něco komunálního, tak to buď přenesu na malou nebo velkou radnici, nebo ho pošlu za příslušným člověkem,“ poznamenal Benda.

Některé poslance je obtížnější zastihnout než jiné. Patrik Nacher (ANO) ve své kanceláři na Zeleném pruhu v pondělí nebyl, schůzku voličům nabízí po telefonické dohodě. A to i mimo kancelář, například na pražském magistrátu, kde bývá jako šéf zastupitelů ANO často.

Benda na Ústavní soud? Právníci se neshodnou, zda je práce poslance dostatečnou kvalifikací

Domácí

Pendlují po zemi

V kontaktu s voliči chtějí být poslanci i mimo metropoli, proto objíždí kraje. „Před čtrnácti dny jsem strávil pondělí ve Zlíně. Snažím se jezdit po republice a vnímat nejen pražskou optikou, ale i optikou dalších regionů,“ řekl Právu Benda.

S občany se formou besed setkává i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). V březnu například navštívila salesiánské centrum v České Třebové, kde se věnují mladým lidem, kteří opouští pěstounskou péči.

V rámci konzultačních hodin je k dispozici právě i v pondělí ve své kanceláři v Praze. „To hodně dobře plní svůj účel,“ říká Richterová o poslaneckém dni. „Lidé chodí s životními zkušenostmi, leckdy i s něčím, co vědí, že mi nepřísluší řešit, ale chtějí, abych to věděla,“ dodala. „Pokud má někdo pocit, že mu bylo učiněno bezpráví, a přijde mi takovou věc vylíčit, leckdy je to i na odbornou pomoc,“ popsala Richterová.

V takových případech pak odkazuje zájemce na odborné sociální poradenství. Spolupracuje v tom s několika neziskovými organizacemi. „Můžu nasměrovat a vzít si zpětnou vazbu pro utváření legislativy, abych měla reálný pohled na to, jak věci fungují,“ dodala.

O propouštěné zaměstnance pošty má zájem vězeňská služba

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám