Hlavní obsah

Každý by je měl alespoň jednou za život vidět, říkají lidé v hodinových frontách na korunovační klenoty

Fronta na několik hodin se ve středu již druhým dnem tvoří v areálu Pražského hradu. Stovky lidí čekají, aby mohli spatřit na vlastní oči soubor Českých korunovačních klenotů. Davy zájemců stojí od katedrály sv. Víta skrz Starý královský palác a dále přes Jižní zahrady až ke vstupu do areálu hradu od Starých zámeckých schodů.

Fronta na korunovační klenoty Video: Novinky

 
Článek

První den výstavy spatřilo soubor Českých korunovačních klenotů téměř 4200 lidí. Ani druhý den výstavy zájem neopadá. Již před devátou ranní stály na Třetím nádvoří hradu stovky nedočkavých návštěvníků.

Mezi prvními se dávám do řeči s turistou z Miami. „Čekám tady přes dvě hodiny a je mi opravdu zima,“ řekl. „Čekání mi ale vlastně tolik nevadí, mám čas obdivovat vaši krásnou architekturu,“ dodal.

Foto: Novinky

Fronta na korunovační klenoty

„Zatím tak dlouho nečekáme,“ sdělila Novinkám jedna z žen čekající v areálu Jižních zahrad. Na výstavu přijela od Poděbrad. Korunovační klenoty ještě nikdy na živo neviděla. „Je nám přes šedesát a řekla jsem si, že by to každý měl alespoň jednou za život vidět,“ dodala.

Skupinku vysokoškoláků zkracující si čekání teplým svařeným vínem nešlo ve frontě přehlédnout. „My jsme to pojali jako takový třídní sraz. Popijeme, popovídáme a vlastně ten čas nevnímáme,“ řekl jeden ze studentů z Olomouce.

Klíčníci odemkli komoru s korunovačními klenoty

Domácí

Mezi čekajícími lze nalézt i osobní příběhy spojené s tímto klenotem českých zemí. „Můj bratranec dával do kupy tu korunovační korunu,“ pochlubila se jedna z čekajících žen.

„Věděla jsem že to bude dlouhé, ale že až takhle, to ne,“ zděsila se žena z Hřenska, když u Lobkowiczkého paláce spatřila davy lidí ve frontě.

Foto: Novinky

V areálu Třetího nádvoří je fronta regulována, aby nebránila průchodu ostatním chodcům.

„Z Malé Strany jsem přišel okolo 8:45 hodin, takže čekám už přes dvě hodiny,“ prozradil muž, který stál jen pár desítek metrů od vchodu do katedrály sv. Víta. Ten se přišel na klenoty podívat již poněkolikáté. „Vždycky mi to vyrazí dech,“ uzavřel.

V korunovačních klenotech je trn z Kristovy koruny, míní hradní památkáři. Ale neviděli ho

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám