Hlavní obsah

V korunovačních klenotech je trn z Kristovy koruny, míní hradní památkáři. Ale neviděli ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl ještě před koncem svého mandátu vystavit korunovační klenoty. K vidění budou mezi 17. a 21. lednem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Šéf hradních památkářů Petr Kroupa v úterý při oznámení termínu uvedl, že odborníci nepochybují, že ve Svatováclavské koruně je údajně trn z  Kristovy trnové koruny.

Živě: Briefing k informacím o českých korunovačních klenotechVideo: ČTK

 
Článek

„Výsledek našeho průzkumu potvrdil, že svatováclavská koruna je relikviářovou korunou,“ řekl Kroupa.

Upozornil, že na vrcholu koruny je silný zlatý křížek vysoký osm centimetrů, němž je latinský nápis „Zde je trn z koruny Páně“, který určuje křížek jako ostatkový.

V minulosti se podle Kroupy nepochybovalo, že uvnitř je opravdu trn z Kristovy koruny. Poté co byla v roce 2003 prozkoumána kamej na křížku koruny a zjistilo se, že dutina v ní je prázdná, spekulovalo se, že se trn ztratil. Letos v říjnu, kdy byly klenoty sneseny z Korunní komory, odborníci pomocí přenosného rentgenu ověřili, že další dutina je ve dně kříže. Památkáři věří, že trn v koruně je, i když ho neviděli.

„Zvolená metoda rentgenového záření neumožňuje přímé potvrzení organické hmoty, tedy samotného trnu uvnitř schránky,“ řekl Kroupa. Neexistují podle něj ale žádné indicie, že by s nohou kříže bylo po zhotovení koruny manipulováno.

„Tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce, kam byl vložen při zhotovení koruny, jak o tom informuje latinský nápis,“ doplnil. Nevyloučil další průzkum do budoucna.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fotografie českých korunovačních klenotů

Prezidentská kancelář avizovala, že klenoty budou tentokrát vystaveny na „mimořádném místě“. Dosud byly po dobu Zemanova mandátu vystaveny třikrát, pokaždé ve Vladislavském sále.

Korunovační klenoty tvoří Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko a rovněž korunovační plášť. Za běžných okolností jsou uloženy v trezorové skříni Korunní komory v katedrále svatého Víta.

Jelikož mohou být klenoty vystaveny pouze na Pražském hradě, mohla se s nimi v minulosti veřejnost seznámit například v katedrále, bazilice svatého Jiří, ve Vladislavském sále či Plečnikově a Karlově síni.

Klíč od korunovačních klenotů je v tajné schránce, napsal Hrad. A kde byl doteď, podivuje se Forejt

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám