Hlavní obsah

Kauza týraného Ondřeje z Kuřimi možná končí

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kuřimská kauza týraného sedmiletého Ondřeje a jeho desetiletého bratra Jakuba se možná chýlí ke konci. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že obviněná matka Klára Mauerová považovala všemožné týrání za běžný způsob výchovy. Podle spolehlivého zdroje Práva přitížily Kláře Mauerové nedávné opakované výslechy chlapců, při nichž vyšlo najevo, že Ondřeje týrala i dalšími způsoby.

Článek

Jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípkova informace nepotvrdila vzhledem ke stále trvajícímu embargu na případ. Nic bližšího neřekli ani na krajském státním zastupitelství. V pondělí měla policie konfrontovat Kláru Mauerovou se závěry dvouměsíčního vyšetřování.

"Moje klientka mě požádala o naprostou mlčenlivost, nemohu tedy konfrontaci potvrdit ani vyvrátit," řekla k případu advokátka obviněné Kateřina Navrátilová. O mlčenlivost byl požádán rovněž další advokát Kláry Mauerové Daniel Ševčík. Vyšetřovatelé údajně zavrhli verzi o výrobě dětské pornografie či o účasti na obchodu s dětmi.

Brněnská psychiatrička pro děti a dospělé Ivana Greplová Právu v pondělí řekla, že ve své běžné klinické praxi ani při práci na lůžkovém oddělení na psychiatrii se nesetkala s takovým jednáním matky. Greplová, která ovšem neviděla spis, předpokládá, že matka jednala účelově, něco musela takovým jednáním sledovat.

Mauerové odešel advokát

V kauze je zatím obviněna kromě Kláry Mauerová i její sestra Kateřina Mauerová, oběma hrozí až dvanáct let vězení. Obviněna na svobodě zatím zůstává Hana Bašová nazývaná Nenci, která měla asistovat při zavírání obou chlapců v Domě dětí Paprsek, kde až donedávna pracovala. Podle policejních zdrojů bude v nejbližších dnech obviněno více lidí, kteří o týrání chlapců měli vědět a nic neoznámili.

Kateřinu Mauerovou opustil právní zástupce, významný brněnský advokát Jiří Machourek. V médiích dal najevo, že ztratil ve svou klientku důvěru.

Součástí kauzy je také 32letá Barbora Škrlová, vydávající se za 13letou Annu. Přetvařovala se na úřadech, u soudu i v brněnském Klokánku, kde již dva měsíce žijí oba týraní bratři. Škrlová se nedávno objevila na české ambasádě v Kodani. Její advokát Zdeněk Hrouzek Právu opakovaně řekl, že policie podle jeho mínění nemá ve skutečnosti zájem na jejím výslechu, protože vytrvale odmítá výslech prostřednictvím telemostu. Informaci, že má takto být vyslechnuta v tomto týdnu, označil za výmysl. U Škrlové podle Hrouzka převažuje infantilní jednání a nevylučuje ani, že se obává do republiky vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám