Hlavní obsah

Kauza Škárky a Bárty se zřejmě vrací k obvodnímu soudu

Praha

Pražský městský soud ve středu rozhodl v neveřejném jednání o odvolání v kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky, oznámila mluvčí soudu Martina Lhotáková. To, že soud rozhodl neveřejně, zřejmě znamená, že případ vrátil k novému projednání obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka v soudní síni

Článek

Obvodní soud v dubnu potrestal exministra dopravy Bártu podmíněným trestem 18 měsíců vězení se zkušební dobou na 30 měsíců. Škárka (dříve VV) si dokonce vyslechl nepodmíněný trest. Do vězení by měl jít na tři roky. Oba se odvolali.

Lhotáková uvedla, že soud rozhodl s ohledem na verdikt Nejvyššího soudu. Ten minulý měsíc konstatoval, že by Bárta neměl být souzen za to, že spolustraníkům nabízel půjčku. Skutek se udál na půdě Sněmovny, a tudíž se na něj vztahuje imunita.

"Z hlediska našeho verdiktu ta část, která se týkala nabízení úplatku - část, která se odehrála na poslaneckém klubu - byla pouze popisující pasáží skutku. Naším rozhodnutím byl pan Bárta zatím nepravomocně odsouzen pro poskytnutí úplatku, tedy pro to jednání. Nikoli pro nabídku - ta pouze dokreslovala skutek, byla součástí popisu skutku, ale nebyl za ni odsouzen," řekl už dříve České televizi soudce Jan Šott, který případ údajného uplácení ve Věcech veřejných rozhodoval u obvodního soudu.

Trest dostal za uplácení poslanců Škárky a Kristýny Kočí. Peníze dostali mimo půdu Sněmovny. Kočí v restauraci, Škárka v Bártově bytě na pražském Klárově.

Bárta podle obžaloby dal Kočí a Škárkovi 50 000 a 170 000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek převzal a část peněz také použil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám