Hlavní obsah

Kardinál Duka u Ústavního soudu neuspěl

Aktualizováno

Ústavní soud zamítl stížnost kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce. Oba chtěli omluvu po Centru experimentálního divadla (CED) a Národním divadle Brno kvůli údajnému zásahu do svých osobnostních práv.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila veřejnost kvůli scéně, kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Článek

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018.

Objevuje se v nich například postava Ježíše, která má znásilnit muslimku, jež pak z vaginy vytáhne českou vlajku, či orální sex na soše Jana Pavla II. Hry podle kardinála silně zasáhly do jeho vyznání.

„Obě hry sledovaly legitimní cíl směřující k vyvolání veřejné diskuse o náboženském násilí a sexuálních incidentech uvnitř jedné z církví. Učinily tak prostředky sice zčásti blasfemickými, ve svém celku však nepotlačujícími základní sdělení. S podstatou obsahu her včetně kontroverzních scén byla veřejnost předem seznámena a bylo svobodným rozhodnutím každého, zda se představení zúčastní,“ konstatoval senát v odůvodnění.

Síla vaší víry vás nejlépe ochrání, vzkázal soud

Podle soudců k podstatnému zásahu do základních práv a svobod stěžovatelů nedošlo. ÚS má nicméně za to, že by se soudci neměli stávat arbitry morálky. Senát se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem uzavřel odůvodnění připomínkou toho, že „pro věřícího je nejlepší ochranou před rouháním a výsměchem síla jeho víry“.

Žalobu nejprve zamítl Městský soud v Brně, Duka s Němcem neuspěli ani s odvoláním ke Krajskému soudu v Brně.

Oba soudy zdůrazňovaly svobodu slova a uměleckého projevu, stejně jako to, že obě představení nastolovala důležitá témata.

Podle pravomocného rozsudku, potvrzeného i Nejvyšším soudem (NS), nešlo o diskriminaci křesťanů ani o zásah do práva na svobodu vyznání.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kardinál Duka během bohoslužby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám