Hlavní obsah

Kapsáři si na Vánoce připravili nové finty

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvánoční žně kapsářů začaly v celé republice. Zlodějíčkové si na ně připravili řadu nových fint. Patří mezi ně nejen dlouhé módní pláště, které jim navíc dodávají serióznosti, ale i přesná dělba práce a sledování vhodných objektů.

Foto: Vratislav Konečný

Zámku se říkalo slezské Versailles, což je hodně nadsazené

Článek

K nejčastějším obětem patří zvláště v hypermarketech cizinci, matky s malými dětmi a hospodyně, které v zápalu nákupů ztrácejí přehled, kam si položily peněženku. "Většinou zloději využívají nepozornosti zákazníků supermarketů a z nákupních vozíků berou věci z odložených tašek nebo celé kabelky," řekla Právu mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

"Zákazníci si o to ale vyloženě koledují. Může se donekonečna opakovat, aby si nenechávali peněženky ve vozících nebo nenosili otevřené kabelky, dnes a denně vidíme, že toho nedbají," dodala vedoucí v prodejně Plus-Discount v Chebu Helena Petešová.

PIN kódy ke kartám nepatří

Kapesní zloději si podle policistů velmi dobře mapují lidi procházející mezi regály obchodních center. Zvlášť se zaměřují na matky s předškoláky, kteří neustále pobíhají a zcela zaměstnávají matčinu pozornost. Pak už stačí jen využít situace. To byl i případ mladé ženy, která si v brněnském hypermarketu zavěsila kabelu na vozík.

"Než se vrátila čtyři kroky zpět od zaběhnutého děcka, byla kabelka pryč. I s mobilem, plnou peněženkou, s doklady. Vše za 14 000 korun," říká tiskový mluvčí Městské policie Brno Vít Cvrček. Velkou chybou lidí také podle detektivů je, že si nechávají PIN kódy u platebních karet.

"Padesátiletá žena v Lidické ulici v Litoměřicích tak přišla o peněženku s 11 000 Kč, doklady a kreditními kartami, ke kterým měla v peněžence uvedené i PIN kódy," líčí poslední případy litoměřická policejní mluvčí Alena Romová.

V roli zachránců okradených

Drzost kapsářů jde tak daleko, že se po okradení člověka vydávají za jeho zachránce a ještě inkasují. "Kapesní zloději ukradnou peněženku i s doklady a za nějaký čas je přijdou vrátit. Požadují ovšem nálezné. Věří přitom v důvěřivost lidí, kteří jsou rádi, že se jim peněženka vrátila, a jsou při odměňování štědří," popsala Právu nové praktiky zlodějů mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Podotkla, že neobvyklé není ani to, že jeden ze zlodějů odvede pozornost tím, že přijde s požadavkem na rozměnění peněz na košík a mezitím jeho komplic dotyčnému vybere peněženku nebo odnese věci z kabelky. Zvyšující se počet kapesních krádeží přiměl policii v Ostravě, aby posílila speciální tým Kapsa, jenž je zaměřen na boj proti kapsářům.

Počet policejních specialistů, kteří se v těchto dnech pohybují zejména v nákupních centrech, ale i v tramvajích, je od minulého týdne posílen na několikanásobek. "Pokud není pachatel dopaden přímo při činu a nechytneme ho doslova za ruku, je dokazování velice problematické," řekl kriminalista Vlastimil Rusňák.

Přijíždí konkurence ze zahraničí

Každoročně přijíždí do Česka v předvánočním období zahraniční kapsářská konkurence. "Rozpoznat je lze podle toho, že mají přes ruku přehozený kabát nebo svetr, pod kterým schovávají ruku, kterou kradou. Pokud něco ukradnou, mají vedle sebe spojku, které lup ihned předají. Během několika vteřin je pak ukradená peněženka u třetí čtvrté osoby," podotkl velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák.

Podle něj by si měli dát lidé pozor především na to, aby v obchodních domech neukazovali příliš velkou hotovost. "Mohou být kapsáři sledováni," vysvětlil s tím, že podobně se kapsáři zaměřují na bankovní automaty. Skupina kapsářů si například vyhlídne ženu u výlohy obchodu. Předstoupí před ni, když chce do něj vstoupit, a zastaví ji ve dveřích, takže nemůže tam ani zpět. Přitom ji okradou. "Když vám kapsář přitom sáhne na rameno, už necítíte, že vám z kapsy krade peněženku," dodal Vlasák s tím, že je třeba peníze nosit nejlépe ve vnitřní náprsní kapse nebo mít peníze rozdělené na více místech.

Drzost kapsářů roste

"Denně nám obchodní řetězce, kde se stává nejvíce případů kapesních krádeží, hlásí jeden až tři případy," zmínila se tisková mluvčí Městské policie v Liberci Veronika Janouchová. "Často používají dlouhé módní pláště, pod nimiž zboží snáze ukryjí," uvedl prodavač libereckého hypermarketu s tím, že mezi zloději jsou velké rozdíly.

"Někteří jsou už na první pohled podezřelí nejenom svou vizáží, ale i chováním. Jiných si nevšimne v tom frmolu ani náš detektiv. Jednoznačně mezi kapsáři převažují muži, ale stává se, že se snaží krást i děti," dodal prodavač.

S kapesními zloději se potýkají také v chebské Hypernově "Jsou stále drzejší a agresivnější," uvedl manažer prodejny Jan Rejhon. V mnoha městech hlídkují v supermarketech policisté v civilu. "Operativní neuniformované hlídky chytnou při činu nejvíce zlodějů," konstatoval teplický policejní ředitel Petr Sytař.

Podle pražské policejní mluvčí Evy Miklíkové kapsáři pracují v dobře organizovaných skupinkách a soustředí se hlavně na místa s velkou kumulací lidí. Jedinou účinnou obranou proti nim je ostražitost. "Vždy se snaží využít zmatku v tlačenici. Je ale pravda, že jsou čím dál tím drzejší," řekla Miklíková s tím, že zatímco dříve se snažili kapsáři skrývat, dnes na veřejnosti kradou zcela bezostyšně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám