Hlavní obsah

Kandidáti

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu budou v Ostravě volit lidovci předsedu strany. O potvrzení ve funkci bude usilovat nynější předseda Cyril Svoboda, před několika týdny ohlásil protikandidaturu Miroslav Kalousek. Řekl, že by jako předseda chtěl v politice prosazovat křesťansko-konzervativní hodnoty. Že by Cyril Svoboda prosazoval hodnoty pohansko-revoluční?

Foto: Policie ČR

Nového pomocníka mají policisté z Dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie Plzeň.

Článek

Před několika desítkami hodin se objevil třetí hráč, poslanec Jaromír Talíř. Cíl má skromný: chce kandidovat, aby bylo více kandidátů. A pak máme ještě Libora Ambrozka, ministra životního prostředí. Případnou kandidaturu ani nevylučuje, ani neohlašuje, na jeho slova však jistě dojde.

Na kterou z nabízených hvězd vsadit? V tom bude problém sjezdu. Monsignor Šrámek, který po první světové válce vyvedl české lidovce z hlubin naprostého opovržení, je už jen bájí. Josef Lux po listopadu byl jistě do značné míry práv vůdcovského kabátu svého mistrovského předchůdce, zemřel však dříve, než si ho stačil doobléknout. Byl-li však Josef Lux polovičním Šrámkem, je Cyril Svoboda sotva čtvrtinovým Luxem. To sice není vysvědčení excelentní, podíváme-li se však na možné protikandidáty, je víc než dostatečné. Pro Miroslava Kalouska je zřejmě nejvyšší možnou metou nynější předsednictví rozpočtového výboru ve Sněmovně. Jaromír Talíř se kdysi tak snažil stát se členem koaliční skupiny pro jednání se sudetskými Němci (s nápadem na její zřízení přišel tehdejší premiér Václav Klaus), že přiznal neuvěřitelné: problematice sice nerozumím, ale už jsem si koupil knihy!

Lidovci budou volit předsedu v horkém podzimu. Reforma (v bůhvíjaké rozmělněné podobě) už bude možná schválena, rozpočet však ještě nikoliv. Neshodnou-li se lidovci na předsedovi staronovém, připraví vládě větší šlamastyku, než bude ta rozpočtová. Poražený Svoboda by nemohl být nadále místopředsedou vlády, ani ministrem zahraničí. Miroslava Kalouska na jeho místě ve vládě můžeme vyloučit, představa Jaromíra Talíře tamtéž je úsměvná, i kdyby si nakoupil knih celou káru. Cíl obou Svobodových protikandidátů může být tedy pragmatičtější: stát se místopředsedy! Ovšem tam bude tlačenice jako před hypermarketem Český sen.

Lidovci prostě nemají lidi, ale nejsou v tom sami. Z Mirka Topolánka se v ODS pozvolna stává zimní král, ČSSD za Vladimíra Špidlu opravdového sociálního demokrata tak hned nenajdou a US-DEU bez Petra Mareše by už asi nebyla. Není vyloučeno, že jednookost Cyrila Svobody by mohla mít hodnotu trumfu.

Reklama

Výběr článků

Načítám