Hlavní obsah

Kandidát na šéfa Lesů ČR Szórád půjde před soud. Státní zástupce podal obžalobu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Bývalý generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád půjde před soud kvůli údajnému nedodržení konkurenční doložky po jeho odvolání z čela firmy. Obžalobu pro podvod na něj podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Lesů České republiky Daniel Szórád

Článek

O vývoji v případu v úterý informovala Televize Seznam na svém Twitteru, které informaci potvrdil mluvčí Okresního soudu v Hradci Králové.

Obžaloba přichází asi měsíc poté, co detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) předali návrh na obžalobu dozorujícímu státnímu zástupci Adamu Borgulovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ten nyní skutečně Szóráda posílá před soud a děje se tak mimo jiné ve chvíli, kdy se Szórád účastní výběrového řízení na ředitele jednoho z nejbohatších státních podniků Lesy ČR, který již v minulosti v letech 2014 až 2018 řídil. Z pozice byl odvolán kvůli nezvládnutí kůrovcové kalamity.

Horkým kandidátem na šéfa Lesů ČR je jejich trestně stíhaný exředitel

Domácí

Podle informací serveru Seznam Zprávy by již přitom tento týden mohl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vybrat ze dvou finalistů, které mu doporučila výběrová komise, nového šéfa firmy. Podle serveru komise z pěti uchazečů doporučila Szóráda a ředitele odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů na ministerstvu zemědělství Václava Lidického. A právě Szórádovi může nynější vývoj jeho kauzy vítězství v soutěži výrazně zkomplikovat.

Výběrová řízení na vedení Lesů ČR provází netransparentnost. Vládu tepe i Milion chvilek

Domácí

Ministr by měl nového generálního ředitele jmenovat do konce února. Předtím by měl ještě jím vybraného finalistu posoudit vládní výbor pro personální nominace.

Měl porušit konkurenční doložku

Szórád vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), protože se měl po svém odvolání z funkce dopustit porušení konkurenční doložky. V půlroční ochranné lhůtě, kdy mu Lesy ČR ještě vyplácely plat, podle policie začal spolupracovat se soukromou Lesní společností Trhanov. Kriminalisté i dozorující státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který obžalobu k soudu podal, v Szórádově počínání spatřují přečin podvodu.

Szórád obvinění odmítá. „Po odchodu z Lesů ČR jsem dostal pracovní nabídku, podali jsme si ruku. Řekl jsem, že můžu začít až ve správný čas. Nic podepsáno nebylo, žádné benefity ani peníze od soukromých firem jsem nedostával,“ řekl v minulosti Hospodářským novinám.

Kůrovcová kalamita ustupuje

Domácí

V minulosti někdejšího ředitele podniku prošetřovala policie od února 2021 také kvůli možnému porušení povinností při správě cizího majetku s možnou škodou 1,8 miliardy korun. Szórád se toho měl dopustit tím, že v roce 2017, tedy v době kůrovcové kalamity, kdy klesly ceny dřeva, umožnil firmám revidovat smlouvy a nakupovat dřevo od Lesů ČR levněji, než měly podle původně uzavřených smluv. Tím měl podnik přijít o značnou část zisků. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale policisté neměli dostatek důkazů a věc tak v dubnu 2021 skončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám