Hlavní obsah

Kalouska vyhnal hlad k soc. demokratům

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Kouzlo nechtěného ve středu způsobilo, že lidovecký šéf Miroslav Kalousek se dostal do podezření, že utajeně jedná s předsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem.

Článek

V politických kuloárech totiž létají spekulace o nadstandardních vztazích obou stranických předsedů, kteří prý spolu v poslední době hojně komunikují. Údajně o tom, zda by přece jen lidovci nebyli ochotni v případě krachu dohod ODS a soc. dem. pomoci Paroubkovi k vládnutí.

Ke spekulacím přispěl místopředseda lidovců Jan Kasal, který v úterý veřejně prohlásil, že jeho strana je v případě Paroubkova pověření sestavit vládu o takovém projektu ochotna jednat.

Středeční hemžení kolem sněmovních paláců tak v první chvíli tyto spekulace jen posílilo. Před náhodnými kolemjdoucími se naskytl následující obrázek: před budovou, v níž sídlí poslanci soc. dem., zastavily vládní limuzíny s Paroubkem. Krátce nato do paláce zamířil i Kalousek, který má ale svou poslaneckou kancelář v protějším domě. Podezření o utajené schůzce obou politiků tak bylo na světě.

Kalousek si zašel na oběd

Pobyt Paroubka a Kalouska ve stejnou dobu na stejném místě ale nakonec měl mnohem prozaičtější charakter. Kalouska do budovy vyhnal hlad, takže zašel na oběd do jediné v tyto dny otevřené parlamentní restauraci, zatímco Paroubek našel útočiště u šéfa poslaneckého klubu soc. dem. Michala Haška. Oba o sobě prý ani nevěděli.

"On tam je? To fakt nevím," dušoval se Kalousek. K údajným nadstandardním vztahům s Paroubkem poznamenal, že jsou stejné, jako byly, takže na sebe ani neplivou, ani se neobjímají.

A zda Kalousek s Paroubkem vyjednává? "Absolutně ně," tvrdí lidovecký šéf. Je přesvědčen, že v případě ODS a soc. dem. je ruka v rukávě, a vše, co se děje kolem, je jen divadélko. "Bylo to několik týdnů nezbytných rituálních tanců pro voliče obou stran, aby se na závěr oba pánové dohodli," komentoval chování obou premiérů Kalousek. Ke slovům svého místopředsedy Kasala říká, že nemá cenu o takové variantě uvažovat právě proto, že je v případě Topolánka a Paroubka již ruka v rukávě. Podle něj jsou to proto nepřípadné spekulace.

Reklama

Výběr článků

Načítám