Hlavní obsah

Kalousek vydal knihu připomínající pronásledování kněží nacisty

Připomenout hrdinství katolických duchovních, kteří se v letech druhé světové války postavili nacistickému režimu, se rozhodl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který vlastním nákladem vydal knihu Naši pastýři. Rozhodl se tak reagovat na výroky některých poslanců, kteří v minulosti zpochybnili roli duchovních a hovořili o jejich kolaboraci s nacismem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Je to vůbec první publikace o roli kněží ve 2. světové válce. Dovoluji si ji vydat jako malou splátku velkému hrdinství těch, kteří sloužili lidem a jejich touze po svobodě,“ uvedl ke knize Kalousek.

Publikace je tvořena dvěma částmi, z nichž první představuje výčet 471 jmen duchovních, kteří byli nacisty mučeni a v řadě případů i zavražděni. Druhá je překladem knihy Donalda Crosbyho pod názvem Role katolických kaplanů v době 2. světové války a přibližuje duchovní službu v armádách.

Kalousek za pomoci dobrovolníků publikaci připravil k 75. výročí úmrtí generála československé armádní duchovní správy Metoděje Kubáně, který zemřel na následky mučení v koncentračním táboře Dachau a lidického kněze Josefa Štemberky, který zůstal se svými farníky a sám odmítl milost.

„Je to pouze velmi skromný výtisk. Chci ho ale darem zaslat každému knězi v naší zemi, aby z něj mohl čerpat a dle vlastního uvážení zveřejňovat důležitá fakta. Podaří-li se mi získat další peníze, zajistím vydání knihy doplněné o fotografické materiály i pro distribuční síť,“ dodal Kalousek ke knize, kterou pokřtil náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám