Hlavní obsah

Kalousek už shání lidi do své nové strany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vznik nové pravicové strany je na spadnutí. Bývalý šéf lidovců a exministr financí Miroslav Kalousek už oslovuje lidi, kteří by s ním novou stranu založili. Svým jménem a osobností by mu mohl pomoci bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten Právu potvrdil, že s Kalouskem o nové straně mluví.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Jak jsme seděli vedle sebe ve vládě, tak mi několikrát o svých plánech povídal. Já ho mám rád, jsme také sousedi, pan Kalousek je z Bechyně, svého času jsem tam jezdíval koňmo,“ řekl na dotaz, zda by mohl nový subjekt podporovat. Předtím ale musí splnit slib zeleným v eurovolbách. „Nejdříve budu podporovat zelené, pak se musím dát zdravotně do pořádku a pak se uvidí,“ uvedl Schwarzenberg.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka Schwarzenberg o vstupu do Kalouskovy strany či o její podpoře neuvažuje. „To je hra Miroslava Kalouska, aby jeho projekt nové strany byl zajímavější. My máme v pondělí s Václavem Havlem tiskovou konferenci, bude tam i Karel Schwarzenberg a jasně se k tomu vyjádří,“ uvedl Bursík.

Podle Ondřeje Jakoba, který patří ke Kalouskovým spolupracovníkům a pokračuje ve funkci mluvčího financí, projevila již řada lidí o novou stranu zájem. „Samotné nás překvapilo, kolik lidí se ozývá, ptá se, kdy bude strana založena, a mají chuť se zapojit,“ uvedl Jakob. V kuloárech se mluví např. o bývalém ministrovi Vladimíru Mlynářovi. „Pan Kalousek mi ale žádnou nabídku nedal,“ reagoval Mlynář.

Kalousek je zatím tajemný. „Z řadou přátel se bavím o politickém vývoji v této zemi a jak to bude, tak oznámím v červnu,“ řekl Právu.

V sobotním rozhovoru pro Právo ale poznamenal, že je víceméně rozhodnut, že z KDU-ČSL odejde, bez ohledu na to, jak dopadne na konci května volební sjezd lidovců. Donedávna se spekulovalo, že pokud by vyhrál Kalouskův favorit Jan Březina, tak zůstane. „Samotná změna pozice v čele strany nevyřeší problém, který nejen mne v mé straně trápí. Totiž odpověď, zda KDU je křesťansko-demokratická, středopravá strana, a chce budovat společnost rovných šancí, či zda je stranou, která chce budovat společnost rovné spotřeby,“ uvedl Kalousek.

Jaká strana by byla? „Byla by výrazně proevropská. Nikdo nechce obětovat státní suverenitu, ale když se podíváte na výzvy budoucnosti, je to o silných hráčích, kteří budou rozhodovat,“ uvedl Kalousek.

Loví i v KDU-ČSL

Své sítě Kalousek samozřejmě rozhazuje i v KDU-ČSL. Posílit by ho mohl například předseda poslanecké frakce KDU-ČSL Pavel Severa nebo exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Severa podmiňuje odchod ze strany tím, koho sjezd zvolí do vedení strany. „Preferuji, aby to byl Jan Březina, a zároveň si nedokážu představit, aby v předsednictvu byli ti, kteří tam jsou nyní. V případě, že by tam zůstali, tak bych se hluboce zamyslel a nevím, zda bych se potom angažoval,“ uvedl Severa. Podobně se vyjádřila i Parkanová.

Naopak místopředseda Sněmovny Jan Kasal se svého bývalého spojence podporovat nechystá a na sjezdu bude usilovat o post místopředsedy. „Ode mě žádný podpis nechtěl. O jeho aktivitách vím a nekritizuji ho, protože si od soulidovců užil své. Nicméně na rozdíl od Mirka Kalouska z boje neutíkám a pokusím se lidovou stranu změnit zevnitř,“ uvedl Kasal.

Poslanec Ludvík Hovorka možný Kalouskův odchod vítá. „Už to měl udělat dávno, protože zbytečné protahování nás jenom poškozuje,“ uvedl.

O vedení lidovců se rozhodne v posledním květnovém víkendu ve Vsetíně. Post předsedy bude obhajovat Jiří Čunek. Protivníkem mu bude kromě Březiny i poslankyně Michaela Šojdrová a poslanec Cyril Svoboda.

Rath: Strana lihová

Pokud se Kalousek rozhodne stranu založit, nezbývá mu na složení kandidátek do podzimních předčasných voleb mnoho času. Otázkou je také, zda by nová strana kandidovala samostatně nebo v předvolební koalici zřejmě s ODS.  Podle místopředsedy ODS Petra Gandaloviče by Kalouskova strana byla nejpřirozenějším partnerem, předvolební koalici s novou stranou považuje za možnou, ale málo pravděpodobnou. „Záleželo by na programu, osobnostech a také na tom, zda by taková koalice měla možnost vytvořit větší volební zisk,“ uvedl Gandalovič.

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath si myslí, že je Kalousek bez šancí. „Jestli ji nazve stranou příznivců koncentrovaných destilátů, tak možná má šanci na úspěch, ale já si myslím, že spíše ne. Lidi ho mají již prohlédnutého a považují ho za největšího lumpa v republice,“ reagoval Rath.

Anketa

Má nová středopravá strana šanci na zvolení do parlamentu?
Rozhodně ano
42,3 %
Ano, ale jen v koalici s ODS
6 %
Jednoznačně ne
40,2 %
Spíše ne
7,8 %
Nevím
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9202 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám