Hlavní obsah

Kalousek půjde do voleb se snížením DPH pod 10 a 20 procent

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem půjde do parlamentních voleb s návrhem na snížení sazeb DPH. Kalousek v úterý na tiskové konferenci řekl, že strana bude chtít ještě větší snížení než na 10 a 20 procent. Konkrétní čísla neuvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek mluvil o daňovém balíčku, který bude Sněmovna řešit ve středu. TOP 09 navrhuje snížit daně na 10 a 20 procent, jak to bylo před krizí. Tehdy byl ministrem financí právě Kalousek a sám daně zvýšil. Zdůraznil však, opatření bylo pouze na určitou dobu.

„Vláda hraje nedůstojnou kosmetiku, nevrátila občanům ty peníze, které měli dostat zpátky na konci roku 2015,“ prohlásil Kalousek.

Je populistické pohnout jednou sazbou a nevšímat si těch další
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vzápětí řekl, že snížení daní bude jedním z bodů programu strany do sněmovních voleb. „Budeme navrhovat ještě větší snížení než 10 a 20 procent. Naší prioritou daní bude také snížení nákladů práce, snížení celkové míry přerozdělování. O konkrétních sazbách diskutujeme,“ řekl.

„Máme daně přímé, nepřímé a majetkové. Je populistické pohnout jednou sazbou a nevšímat si těch dalších,“ dodal. TOP 09 se chce také vrátit k jednomu inkasnímu místu.

ODS chce DPH 19 a 10 procent

Snížit DPH v rámci daňového balíčku chtějí také opoziční občanští demokraté. „Navrhujeme zavést dvě sazby DPH, aby základní byla 19 procent a snížená 10 procent. Zítra je šance, abychom využili ekonomického růstu a nechali více peněz občanům,” řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Strana také navrhuje zrušit solidární přirážku

Česko má momentálně tři sazby DPH - základní ve výši 21 procent, sníženou 15 procent a druhou sníženou sazbu 10 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám