Hlavní obsah

Kalousek odmítl Babišovu úvahu o rozdělení zisku ČEZ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 ústy místopředsedy Miroslava Kalouska a poslance Františka Laudáta kritizovala úvahy ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by energetická společnost ČEZ mohla v rámci dividendy vyplatit celý zisk. Opoziční strana se obává, že by tím došlo k ohrožení stability firmy a jednalo by se o hazard s energetickou bezpečností země.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Článek

Kalousek v úterý na tiskové konferenci  konstatoval, že výplata kompletního zisku by sice potěšila minoritní akcionáře, ale firmu by poškodila v očích finančních trhů, což by mohlo vést ke snížení ratingu. ČEZ by pak podle něj chyběly rovněž prostředky na investice.

„Stát jako strategický vlastník, jehož firma se bude muset zadlužit, sníží konkurenceschopnost, sníží rating a logicky bude ohrožena i energetická bezpečnost státu a stát na tom prodělá,” odmítl Kalousek upřednostňování zájmu malých akcionářů, kteří v ČEZ drží 30procentní podíl. „Soukromé zájmy nesmí mít přednost před zájmy státu,” dodal.

Laudát doplnil, že inicioval jednání hospodářského výboru, na němž chce prosadit výzvu vládě, aby takto nehazardovala s kritickou infrastrukturou státu výměnou za výhodu pro státní rozpočet. Akcie ČEZ po zveřejnění Babišovy úvahy o změně dividendové politiky výrazně posílily.

Reklama

Výběr článků

Načítám