Hlavní obsah

Kácení stromů omezuje provoz na dálnici D10

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Dělníci začali v těchto dnech prořezávat a kácet suché, lámající se nebo ohnuté stromy podél dálnice D10 mezi Brandýsem nad Labem, Starou Boleslaví a Mladou Boleslaví. Stromy jsou podle správce komunikace Ředitelství silnic a dálnic v havarijním stavu, hrozí jejich pád na dálnici a ohrožují tak bezpečnost řidičů a posádek.

Foto: ŘSD, Novinky

Kácení stromů hrozících pádem na dálnici D10 skončí v průběhu dubna.

Článek

K zemi musí několik stovek stromů. Silničáři zasahují zhruba mezi 15. a 40. kilometrem, postupně se budou pohybovat v obou směrech dálnice.

„Situace s nebezpečnými stromy se tady v posledních týdnech dramaticky zhoršila. Během zimní sezony se stromy zatížené mokrým sněhem nahnuly, spousta z nich byla podmáčena a vlivem poryvů větru došlo k jejich částečnému vyvrácení,“ uvedl mluvčí ředitelství Jan Rýdl.

Srážka v protisměru na D10: Osobní auto po střetu s náklaďákem shořelo, řidič nepřežil

Krimi

Odhadem se jedná o tři stovky převážně mladších stromů o průměru kmene do 25 centimetrů. Na dendrologický posudek, který by potvrdil stav dřevin, tentokrát silničáři nečekali.

„V tomto případě byla příroda a počasí rychlejší, a tak na posudek nemůžeme čekat. Vytipovali jsme stromy, které bezprostředně ohrožují provoz, a ty také v těchto dnech kácíme. Z velké části jde o borovice a břízy,“ dodal mluvčí organizace Jiří Veselý.

Foto: ŘSD, Novinky

Prořezávka stromů u dálnice D10 mezi Starou a Mladou Boleslaví. Práce omezují provoz na dálnici.

Provoz na dálnici je vždy v místě kácení sveden do jednoho pruhu a v něm je omezena maximální rychlost na 80 kilometrů v hodině. Pracovní místo, které se postupně posunuje, je označeno světelnou šipkou.

„Dokončení akce předpokládáme v průběhu dubna,“ doplnil mluvčí ředitelství silnic a dálnic Rýdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám