Hlavní obsah

Kača v pytlu

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká policie zadržela pana Dalíka a pana Večerka. První je tajemník předsedy ODS Mirka Topolánka, druhý povoláním lobbista, česky něco jako přemlouvač, prosazovatel. Podle tvrzení poslance Kořistky (US-DEU) se ho oba pánové před dvěma měsíci pokoušeli podplatit deseti milióny korun českých, aby při hlasování o důvěře vládě jí důvěru nedal.

Foto: Jakub Schmid

Srdcem baťovec

Článek

Jak Dalík, tak Večerek tvrdí, že nic podobného neudělali. Kořistkovi se od vedení ODS dostalo přízvisek typu kretén či notorický lhář, o jeho mravní integritě zapochyboval i prezident Klaus, nazvav ho člověkem nevěrohodným. Prezident však později svůj postoj modifikoval slovy, že případ by se měl do důsledků vyšetřit. To právě policie činí.

Lze jen doufat, že policie měla k zadržení zatraceně podkované důvody. Případná blamáž by totiž těžce poškodila ji, ale také vládu a stát. Protože podezření, že jednala na politickou objednávku, by šlo těžko popřít. Nesmíme zapomenout, že je těsně před volbami senátními a krajskými, jejichž výsledky v dobrém či ve zlém mohou poznamenat zejména dvě nejsilnější strany: vládní ČSSD a opoziční ODS.

Dosavadní průběh případu dává za pravdu spíše Kořistkovi. Prvotní informace o zlém činu prosákla do novin z tajemných hlubin ODS a Kořistka potvrdil pokus až na dotaz novinářů. Podkop pod předsedu Topolánka? Proč ne, je už takový zvyk v ODS, že jedna klika bojuje proti jiné. Vzpomeňme třeba jen na vlastními lidmi odmocněného kladenského primátora Volfa. A Topolánek, to by byl kapitální venkovský jelen na mušce pražských ostrostřelců.

Proti Topolánkovi a jeho emisarům však mluví další indicie. Lze věřit tomu, že oba pánové jeli do Ostravy jen proto, aby si s Kořistkou jen nezávazně potlachali? A proč odmítli výslech na detektoru lži, na kterém Kořistka obstál? Prý neprůkaznost, šamanská hra, ale kdo nemá co skrývat...

Předseda ODS Topolánek, jako by v tušení zlých dnů, vypustil dva klamné terče. Před časem přišel s teorií zmanipulovaného svědka, kterého prý vyšetřovatelé vyčarují z klobouku. Tak těžkého obvinění bez důkazů by se ústavní činitel dopouštět neměl. Teď zase oznámil, že má dojem, že ho celou dobu, co je ve funkci předsedy ODS, někdo odposlouchává. Proč to řekl až nyní, když dojem má už dva roky?

Napadá mě jediné možné vysvětlení: předseda ODS se snaží v obou případech preventivně znevěrohodnotit výsledky šetření. Ale proč by to dělal, když kretén a notorický lhář je přece Kořistka? Jako "Kača v pytlu", charakterizovali bychom na Slovácku počínání předsedy ODS. Možná, že policie včera začala ten pytel konečně párat.

PRÁVO 1. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám