Hlavní obsah

K zemi půjde po tornádu 61 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V tornádem postižené oblasti na Břeclavsku a Hodonínsku není nikdo pohřešován. Tragédie si tak vyžádala pět životů a desítky zraněných. Mnozí z nich jsou stále v péči lékařů. V obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice jsou poškozeny stovky domů. Všechny postupně obcházejí statici. Ti zatím rozhodli, že 61 z nich bude nutné strhnout. Novinářům to řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Mikulčice.

Článek

Ve všech obcích se pilně pracuje na odklízení škod. Pomáhají stovky dobrovolníků a hasičů. V oblasti je nasazená armáda. „V obcích zřídíme infomační místa, aby lidé, kteří potřebují pomoc, nebo ji naopak nabízí, věděli, kam se obrátit, jak postupovat,“ uvedl hejtman. Centra budou sbírat požadavky od starostů i jednotlivců.

O všechny, kteří přišli o střechu nad hlavou, je postaráno. Většina z nich našla útočiště u svých příbuzných. Malá část z nich přespává v prostorách, které jim vyčlenily obce. Zatím je materiální pomoci shromážděné v nejrůznějších sbírkách obcí a spolků dost.

Lidé v Mikulčicích hodnotí ničivé škody tornádaVideo: Novinky

Není nutné ji momentálně vozit do postižené oblasti, kterou lze nyní projet autem jen velmi složitě, protože téměř všude pracuje těžká technika. Pomoc je shromažďována ve skladu v Hodoníně.

Hejtman Grolich v sobotu opět apeloval na lidi, aby do oblastí nejezdili jako dobrovolníci. V místě kolabuje doprava a silnice jsou potřeba pro pohyb těžké techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám