Hlavní obsah

K urnám první den dorazilo kolem 40 procent voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první den předčasných voleb si cestu k urnám našly podle informací volebních komisařů zhruba dvě pětiny oprávněných voličů. V jednotlivých krajích se však volební účast značně lišila. Někde přišla hlasovat i polovina lidí, jinde pouze třetina. V sobotu očekávají volební komise s ohledem na prodloužený víkend menší zájem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby v pražských Řepích

Článek

Volební účast v Praze je podobná posledním sněmovním volbám a pohybovala se mezi 40 až 50 procenty. Například v Praze 6 za prvních šest hodin k urnám přišlo 44 procent voličů, v roce 2010 to bylo jen o dvě procenta více. Vysoká účast je zejména v některých okrscích v centru města, kde hlasovali lidé vybavení na cestu a s voličskými průkazy.

Dvoupětinovou účast měli zatím v Kolíně, Benešově nebo v Příbrami, v Mladé Boleslavi volilo 37 procent a v Kladně jen 34 procent lidí. Volební účast na jihu Čech se pohybovala mezi 35 až 55 procenty, což byl případ Kvildy na Prachaticku. V Hluboké nad Vltavou přišlo volit 45 procent voličů, horší to bylo v menších obcích. Třeba v Olešnici dorazilo jen 25 procent.

V Plzeňském kraji se pohybovala volební účast v průměru mezi 35 a 40 procenty, v Karlovarském kraji kolem 30 procent. V Ústeckém kraji této hranice dosáhli už před 19:00. V Libereckém kraji se účast dvě hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala od 36 do 40 procent a byla vyšší než při prezidentských volbách.

Na Vysočině si do volebních místností našlo cestu 40 až 46 procent voličů, od 27 do 41 procent jich přišlo hlasovat v namátkou vybraných okrscích Královéhradeckého kraje. Dvě pětiny lidí dorazily v Pardubickém kraji. Podle tamních volebních komisařů je to více než při minulých sněmovních volbách před třemi lety.

V Jihomoravském kraji byla volební účast během prvního dne voleb podle mluvčí krajského úřadu Denisy Kapitančikové 38,6 procenta. V Brně přišlo k urnám více lidí, svůj hlas tu odevzdalo přes 43 procent voličů.

Naopak slabší účast - jen zhruba třetinovou - letos hlásili komisaři z Olomouckého kraje. Například do jedné z volebních místností v centru Olomouce zatím dorazila přibližně pětina voličů. V Moravskoslezském kraji se účast k 20:00 pohybovala okolo 25 procent, ve Zlínském kraji mezi 33 a 40 procenty.

V roce 2010 přišlo o složení Sněmovny rozhodnout 62,6 procenta voličů z 8,4 miliónu voličů, o čtyři roky dříve to bylo 64 procent. V roce 2002 ale hlasovalo jen 58 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám