Hlavní obsah

K rychlíkům se dostal nedávno, vzpomínají kolegové na 30letého strojvůdce, který umřel po srážce vlaku s kamionem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna smutku zaplavila v souvislosti s úmrtím třicetiletého strojvedoucího Dalibora Ž. z Karviné sociální sítě. Muž zemřel minulý týden po srážce rychlíku a nákladního auta převážejícího vrtnou soupravu u Dolní Lutyně na Karvinsku.

Foto: Facebook/Strojvedoucí

Strojvůdce Dalibor Ž., zesnulý po strážce rychlíku s kamionem

Článek

„Ráno jsem mu psal, že doufám, že to nebyl zrovna on. Odpověď už mi nikdy nenapíše… Budiž mu zem lehká,“ smutní jeden ze strojvůdců na facebookovém profilu Strojvedoucí.

Další z pisatelů upozornil, že oběť tragické srážky byl autorem mapy Havířov pro hráče OMSI2, což je autobusová hra. „Upřímnou soustrast rodině a příbuzným. Zemřel fakt mladý,“ dodal na adresu karvinského strojvůdce pocházejícího právě z Havířova.

To, že minulou středu při nehodě rychlíku s nákladní soupravou, která uvízla na přejezdu, zemřel právě Dalibor Ž., potvrdl Novinkám Jaroslav Vincour, viceprezident Federace strojvůdců České republiky a zástupce za oblast Olomouc.

Kdo za ni může? Tragická nehoda v Dolní Lutyni se možná bude soudit roky

Krimi

„Nebyl to sice člen naší Federace strojvůdců, byl členem jiné odborové organizace, ale máme jméno a příjmení,“ řekl.

Podle Vincoura smrt mladého kolegy poznamenala všechny strojvůdce.

„Vždycky když umře někdo blízký, zejména když je to kolega z profese, tak každý, kdo jezdí, si dovede vybavit, co v ten okamžik muselo nastat. A zvlášť když je to takhle mladý člověk, tak to samozřejmě s každým otřese,“ přiznal.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Srážka vlaku v Dolní Lutyni na Karvinsku s kamionem

Fatální následky srážky pro Dalibora Ž., pro nějž byly vlaky i autobusy velkou životní vášní, jsou o to horší, že se k dálkovým vlakům strojvůdce dostal teprve nedávno.

Domů k rodině se z cesty vlaku InterCity 546 Ostravan už nevrátil. A nenahradí ho ani pomoc od Českých drah, které oznámily, že ji rodině vyplatí z Nadačního fondu Skupiny ČD.

„Neměl žádnou šanci přežít“

O zbytečné smrti Dalibora Ž. debatují už týden na sociálních sítích stovky lidí. „Tragicky zahynul strojvedoucí, fanda lokomotiv a železnice vůbec. Srdcař pro svoji práci, stejně jako mnoho dalších kolegů,“ napsal například soudní znalec Jiří Morčinko.

Podle něj neměl mladý strojvůdce žádnou šanci střet s nákladním autem přežít.

Odstraňování následků tragické nehody vlaku v Dolní LutyniVideo: Aleš Honus, Novinky

„Kdo se zamyslí nad touto a podobnými událostmi? Řidiči, provozovatel dráhy Správa železnic, dopravci? Co se změnilo od srážky pendolina s kamionem ve Studénce (v roce 2008)? Chvíli se o tom píše, politici se vyjádří, slibují… Za chvíli všichni zapomenou,“ připojil Morčinko, který upozornil, jak je práce strojvedoucího náročná a zodpovědná.

„Stres, únava, narušený biorytmus, málo času na osobní volno, rodinu, zájmy, sport, koníčky… Dělené směny, v noci domů z práce a po půlnoci začátek směny. Odměna za práci, která ničí zdraví i rodinný život, je spíš k pousmání,“ nastínil soudní znalec.

„Odchod do důchodu se stále prodlužuje, takže z mašiny rovnou do truhly. Už teď je strojvedoucích málo. Jeho svíčka dohořela brzy. Ať odpočívá v pokoji,“ dodal Morčinko.

Tragická srážka rychlíku s kamionem na Karvinsku. Strojvedoucí zemřel, 19 lidí je zraněných

Krimi

Řidič na Karvinsku se snažil uvázlý kamion zvednout, vlak byl ale rychlejší

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám