Hlavní obsah

K nové zakázce stačilo změnit jméno

Právo, Milan Vojtek

Jak získat zakázku poté, co se mnou zadavatel předčasně ukončil smlouvu na stejnou práci? Stačí se do další soutěže přihlásit pod hlavičkou jiné firmy. Přesně to udělala firma MPK net, která ve druhém případě vystupovala jako Zámecký lihovar Domoradice. A zakázku dostala. Ne ledajakou. Likvidaci válečné munice v Bořím lese u Břeclavi.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pyrotechnik v penzi František Macka ukazuje, že v Bořím lese se dá najít munice i na povrchu lesa.

Článek

Lesy České republiky před časem začaly s likvidací válečné munice v lokalitě bývalé muniční továrny v Bořím lese. Pět set padesát hektarů lesa rozdělily na padesátihektarové etapy. Čtyři bez závad udělala pyrotechnická společnost Borgata. Dvě zakázky dostala firma MPK net, kde je hlavním pyrotechnikem Pavel Kupec. Firma jednu zakázku dodělala, ve druhé jí Lesy ČR vypověděly smlouvu.

„V namátkově vytipovaných lokalitách asanovaného území jsme nechali udělat dva kontrolní pyrotechnické průzkumy, které měly ověřit provedené práce. Při jednom z průzkumů bylo nalezeno několik kusů munice. Firmě MPK net jsme v průběhu šesté etapy vypověděli smlouvu a uplatnili slevu z ceny díla,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Policie našla v garáži v Praze zbrojní arzenál. Jsem sběratel, řekl majitel

Krimi

Že by odvedli nekvalitní práci, Kupec odmítá. „Přišla kontrola, která se několik etap předtím neprováděla. Přišla do míst, která byla velmi zvláštní, a shodou okolností se tam našla nějaká munice, kterou jsme tam údajně nechali my. Nic takového tam nebylo,“ tvrdí Kupec.

Dvě přihlášky v soutěži

Jednání o mimosoudním vypořádání nebyla úspěšná. „V soudním sporu se společností MPK net, s. r. o., vedeném u Okresního soudu v Hradci Králové, zatím není nařízené soudní jednání,“ uvedla ke sporu o zhruba 400 tisíc korun mluvčí Jouklová. Soud chce jména svědků, které má vyslechnout.

Mezitím Lesy ČR vyhlásily soutěž na další etapu očisty necelých 33 hektarů lesa. Firma, jíž Lesy ČR daly výpověď, se do soutěže přihlásila. Lidé sdružení kolem Kupce měli v soutěži zastoupení hned dvakrát.

Firma PLKM Group, a. s., s ředitelkou Růženou Kupcovou je jediným vlastníkem MPK net a stejně tak je jediným společníkem firmy Zámecký lihovar Domoradice, která si vloni rozšířila rozsah činnosti o pyrotechnické služby.

MPK net, s níž se Lesy ČR soudí, sice neuspěla, ale zakázku vyhrál Zámecký lihovar Domoradice a Boří les čistí od munice stejní lidé, u nichž našly Lesy ČR závady, a za špatně odvedenou práci jim vypověděly smlouvu.

Kamera zachytila jeden z výbuchů muničního skladu v Bílině

Krimi

Podle mluvčí nemohli postupovat jinak. „Lesy ČR jsou veřejným zadavatelem a nemohou při výběru dodavatelů vycházet ze subjektivních kritérií a do­jmů. Nejde o to, že by Lesy ČR vsadily na určitou firmu, vítězná firma podala nejvýhodnější nabídku. Vybraný dodavatel je samostatným právním subjektem, který prokázal příslušnou zákonnou kvalifikaci. Konstatovaná angažovanost rodiny Kupcových jako personální propojení uvedených subjektů je z pohledu zákona irelevantní a nelze k ní přihlížet,“ uvedla Eva Jouklová.

Adept na Darwinovu cenu z Českokrumlovska hodil do ohně protiletadlový granát

Krimi

Na rozdíl třeba od Borgaty nemá vítěz soutěže jako nováček za sebou paletu odvedených pyrotechnických prací, a tedy i kladných referencí. Vyhrál ale cenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám