Hlavní obsah

Justiční palác v Ústí vyjde na 2,4 miliardy

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě již v příštím roce by mohla začít stavba justičního paláce v Ústí nad Labem. Výstavba je v plánu bezmála 20 let, stále se ale odsouvala. Nyní je jasné, že určitě podraží. Před časem měla stát podle plánů 1,7 miliardy korun, podle aktuální projektové dokumentace má vyjít na 2,4 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Ústí nad Labem

Článek

Areál má být druhou největší justiční stavbou v Česku po pražském Justičním areálu Na Míčánkách. Stavba severočeské justici zoufale chybí, současné sídlo krajského soudu je v nedostačující budově v záplavovém území.

Aktuálně se již připravuje zadávací dokumentace na zhotovitele stavby. „Výběr zhotovitele je plánován ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 s tím, že přípravné práce by mohly teoreticky započít ještě v tomto roce. Nový justiční areál v Ústí nad Labem by měl být postavený za dva a půl roku od zahájení stavby,“ sdělila Právu Andrea Šlechtová z Ministerstva spravedlnosti ČR.

Šéf prezidentovy ochranky byl na střešním jednání v Arcibiskupském paláci pracovně

Domácí

Nový areál v Ústí nad Labem bude sloužit celkem osmi organizačním složkám státu. Kromě Krajského a Okresního soudu v Ústí nad Labem i krajskému a okresnímu státnímu zastupitelství, Probační a mediační službě Ústí nad Labem, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, justiční stráži Vězeňské služby ČR a ministerstvu spravedlnosti.

Nové kanceláře najde v justičním paláci téměř 830 zaměstnanců. „V novém areálu bude mít Krajský a Okresní soud k dispozici 46 soudních síní různých velikostí,“ uvedla Šlechtová. Celková užitná plocha areálu bude více než čtyři hektary, k dispozici bude celkem 316 parkovacích míst.

Ústí nemusí podle soudu doplácet za stavbu Mariánského mostu. Spor trval 22 let

Domácí

Projekt areálu byl časem rozšířen. „Na základě požadavků jednotlivých organizačních složek státu, které mají být umístěny v novém justičním areálu, došlo v průběhu let k úpravám, které se týkaly zejména vnitřního uspořádání kanceláři a dalších místností. S ohledem na vzrůstající nároky na činnost jednotlivých složek tak došlo k navýšení kapacity,“ doplnila Šlechtová.

Výstavba justičního areálu v Ústí nad Labem byla plánována již od počátku roku 2002. Vzhledem k nejasnosti rozsahu a způsobu financování byla postupně posouvána, posledních pět let řídí projekt kompletně ministerstvo spravedlnosti. To zajistilo projektanta, nechalo vypracovat projekt a zajistilo chybějící peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám