Hlavní obsah

Jurečka převzal ministerstvo životního prostředí. Asi na čtyři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) v úterý oficiálně předala resort Marianu Jurečkovi, který je pověřen jeho řízením do doby, než bude jmenován nový ministr. Jurečka, který zároveň vede resort práce a sociálních věcí, počítá s tím, že v čele ministerstva bude zhruba čtyři týdny. Po tuto dobu hodlá pracovat naplno.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání vlády.

Článek

„Od dnešního dne jsem pověřen řízením ministerstva životního prostředí. Počítám, že to je na přechodnou dobu zhruba čtyř týdnů, než finálně dotáhneme jmenování Petra Hladíka. Nechci, ale abychom tu seděli s rukama v klíně, chci dotahovat agendu,“ řekl po převzetí ministerstva Jurečka.

Zeman přijal demisi Hubáčkové a pověřil vedením resortu Jurečku

Domácí

Chtěl by dokončit například některé legislativní změny, jako třeba meziresortní připomínkové řízení novely vodního zákona.

„Agenda resortu je dneska velmi důležitá, nejen z pohledu klimatické změny, ale také proto, že tu jsou aktuální výzvy jako energetická krize. Právě MŽP je jedním z těch resortů, který má opravdu v rukou konkrétní nástroje, aby pomohl domácnostem a firmám v oblasti energetických úspor,“ dodal a připomněl, že brzo by se měl spustit projekt „Zelená úsporám light“.

Hubáčková byla v čele ministerstva zhruba deset měsíců. Rezignovat se rozhodla ze zdravotních důvodů, protože ji čeká blíže nespecifikovaný zákrok a následné dlouhodobé léčení. Jurečka jí při předání resortu poděkoval za práci, popřál jí „mnoho zdraví“ a předal kytici.

Již bývalá ministryně v úterý řekla, že věří, že resort pod jejím vedením zvládl vyřešit dost věcí. Podle ní se dařilo posouvat legislativu, dotace i pomoci s energetickou krizí.

Po rezignaci Hubáčkové vedení lidovců zvolilo jako kandidáta brněnského náměstka primátorky Petra Hladíka. Jeho jméno se však následně objevilo v policejních dokumentech v souvislosti s korupční kauzou týkající se privatizace bytů v Brně. Hladík není z ničeho obviněn, musí však vysvětlit svou roli.

Jurečka by se s prezidentem Milošem Zemanem, který má nového ministra jmenovat, rád sešel v příštích 14 dnech, pak by za hlavou státu mohl zamířit Hladík.

Kandidát na ministra Hladík: Na privatizaci brněnských bytů jsem se neobohatil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám