Hlavní obsah

Jurečka nechal vyrazit náměstka pro restituce, ČSSD se zlobí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Církevní restituce znovu vyvolaly ve vládní koalici dusno. Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka totiž posvětil odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Vojtěcha Weise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Weis měl na úřadu na starosti vracení půdy církvím a vyslala ho tam ČSSD, aby na restituce dohlížel. Sociálním demokratům se odvolání jejich člověka nelíbí, obávají se, že je za tím tlak lidovců, aby se zrychlilo tempo vydávání majetku církvím.

Šéfka SPÚ Svatava Maradová odvolala Weise v pondělí. „Bohužel během několikaměsíčního působení nedokázal podniknout žádné systémové kroky tak, aby se zvýšila výkonnost na daném úseku,“ řekla Právu. Weis byl ve funkci náměstka od května.

Souhlas k odvolání jí dal Jurečka, jemuž úřad podléhá. Jurečka podle svých slov slyšel výhrady k Weisově práci již několik měsíců.

Není nedotknutelný

„Na úřad přišel po dohodě s premiérem, po dohodě na koaliční spolupráci. Ale nemůže se tvářit, že když je ze sociální demokracie, že je nedotknutelný,“ řekl Právu Jurečka.

Dodal, že pokud by byl podobně pracovně nespokojený s člověkem z vlastní strany, tak by musel také odejít.

Weisovi podle svých slov dal ještě šanci, aby přidal a začal se o restituce více zajímat. Vydávání se totiž neuvěřitelně vleče a úřad nestíhá vracet církvím půdu v zákonných lhůtách. „Ale ke zlepšení nedošlo,“ dodal ministr.

Uvědomuje si dobře, že jde o citlivou věc, a proto o odvolání informoval premiéra a šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotku, se kterým jedná o tom, kdo by měl Weise nahradit.

To, že budou mít soc. demokraté vydávání církevních majetků na SPÚ pod kontrolou, bylo jednou z podmínek ČSSD, když se před rokem rozdělovaly vládní pozice a KDU-ČSL šla do vlády jen s podmínkou, že získá resort zemědělství.

Předseda ústavního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) má obavy, zda Jurečka Weise nevyhodil proto, aby úřad začal vydávat půdu církvím svižnějším tempem.

„Je nefér trestat za špatný zákon“

„Na postoji KDU-ČSL k naší snaze prodloužit ve Sněmovně lhůtu pro kontrolu vydávaného majetku je vidět, že chtějí bránit kontrole a že chtějí celý proces urychlit,“ řekl Právu Tejc.

Dodal, že vláda by teď měla pozorněji sledovat SPÚ, zda nezačal příliš podléhat vlivu lidoveckého ministra zemědělství.

Zemědělský a restituční expert ČSSD Karel Machovec soudí, že nelze s poctivými úmysly vydávání církevního majetku popohnat, a považuje odvolání Weise za účelové.

„Podle mého je to podezřelé, protože to vydávání není ve stavu, kdy by se musel odvolávat náměstek pro církevní restituce,“ řekl Právu. „Je nefér někoho trestat za špatný zákon s nerealistickými lhůtami,“ dodal.

Reklama

Související články

Stát vrátí církvi kroměřížský zámek

Stát vrátí olomouckému arcibiskupství v restituci kroměřížský zámek, který je zapsán na seznamu památek UNESCO. Uvedla to Česká televize (ČT). O tom, zda se...

Stát vydá církvi i bájnou horu Blaník

Tisíce turistů, kteří každý rok vyrážejí na bájnou horu Blaník, už nebudou od příštího roku šlapat po státních cestách, nýbrž po majetku pražského...

Výběr článků

Načítám