Hlavní obsah

Julínek: neodstoupím, reforma pokračuje

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odmítá, že by volební krach ODS byl zčásti způsoben i tím, že vláda zavedla poplatky ve zdravotnictví a připravuje další rozsáhlé změny v resortu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

„Ministr Julínek neodstoupí. Reforma je krok správným směrem a vše bude pokračovat. Návrhy dalších reformních zákonů jsou v legislativní radě vlády. Nic se na nich nemění,“ řekl Právu v pondělí Tomáš Cikrt, mluvčí ministra Julínka.

Reagoval tak na slova místopředsedy zdravotního výboru Sněmovny Borise Šťastného (ODS), který v pondělním Právu uvedl, že kdyby on byl v kůži ministra Julínka, „neváhal bych uznat evidentní podíl na volební porážce a svým odchodem bych se snažil v nelehké situaci pomoci především ODS samotné.“

Julínkův mluvčí Cikrt k těmto slovům řekl: „Ministr Julínek je sám ve své kůži. Sám si ručí za to, co dělá a odstupovat nehodlá. V této zemi není lehké prosazovat jakékoliv reformní změny, natož pak ve zdravotnictví, kterému rozumí každý. Tedy alespoň si to myslí. Ještě není pan Šťastný v kůži pana Julínka. Až bude, tak pocítí, čemu ta kůže je všemu vystavena,“ řekl Cikrt.

Lidovci i Zelení ale už dříve dali Julínkovi jasně na srozuměnou, že návrhy zákonů, které předložil legislativní radě vlády jsou pro ně nepřijatelné a v této podobě je nepodpoří.

Totéž řekla i opozice. Julínek už Právu také přiznal, že schválení těchto zákonů se nestihne do konce roku, tak jak původně přemýšlel, a že reforma zdravotnictví od 1. ledna nebude a pokud bude, tak nejdříve od jarních měsíců. To by ale znamenalo, že by ji poslanci museli schválit, což se zdá po vítězných volbách ČSSD dost málo pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám