Hlavní obsah

Julínek: každá rodina dostane z privatizace pojišťoven 10 000 korun

Právo, Novinky, znk, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby byly prostředky z privatizace zdravotních pojišťoven přerozděleny mezi občany. Průměrná rodina by tak mohla získat až 10 000 korun na zdravotnické účely. Mělo by se to stát v roce 2010, uvedl v pondělí náměstek ministra Tomáše Julínka (ODS) Marek Šnajdr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s kalkulačkou na tiskové konferenci

Článek

"Je to poprvé, co výnos z privatizace je výnosem konkrétních občanů - pojištěnců této republiky," řekl Julínek. Podle něj se tak občané začnou více podílet na financování zdravotní péče, krok ministerstva by je měl "vytáhnout z pasivní role". 

"Průměrná čtyřčlenná rodina získá 10 000 korun," uvedl Šnajdr, podle něj je to důkaz toho, že prostředky zůstávají v systému.

Dodal, že veškeré peníze z privatizace budou převedeny na speciální účet v ČNB. "Shromáždí se tak 20 až 25 miliard korun," upřesnil náměstek. Podle něj každý občan dostane poměrnou část na svůj účet. Poznamenal, že prostředky budou určeny jen pro účely zdravotnictví jako například doplatky na léky, regulační poplatky, zdravotní služby nebo nadstandardní pojištění.

Vlastníkem VZP bude stát

Julínek hodlá privatizovat zdravotní pojišťovny a převést je na akciové společnosti, jejich stávající právní forma ale neumožňuje přímou transformaci. Proto nový zákon počítá s převedením na novou dceřinou společnost založenou současnou zdravotní pojišťovnou. Jediným majetkem původní zdravotní pojišťovny budou akcie nově založené společnosti.

Akcie všech zdravotních pojišťoven, kromě VZP, mají být předmětem veřejného převodu na nové vlastníky s tím, že jejich původní zakladatelé budou zohledněni, budou mít právo dorovnat nejlepší nabídku. „Vlastníkem Všeobecné zdravotní pojišťovny, u níž je pojištěno přes 60 procent obyvatel ČR, bude stát. Ostatní pojišťovny by vlastnily soukromé subjekty, které by si v aukci pořídily jejich akcie,“ uvedl Šnajdr.

Zprivatizované zdravotní pojišťovny budou muset 85 procent zisku rozdělit mezi pojištěnce a 15 procent si budou moci ponechat. Návrh zákona ale počítá s tím, že tato blokace bude pouze na dobu pěti let. Co bude pak, Julínek nevysvětlil. Dodal jen, že toto číslo může být ještě jiné, podle toho, jak se na něm domluví koaliční špičky, které by měly zasedat v úterý večer.

Rath: v chaosu se lépe krade

Vláda měla sedm Julínkových zákonů na reformu zdravotnictví projednat tento týden, nakonec je však odložila. V reformním balíku se na finance zaměřují tři zákony - o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami.

Na kvalitu péče se zaměřují další tři zákony - o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě. Sedmá norma se zabývá univerzitními nemocnicemi a zdravotnickými pracovišti.

"Pokud bude realizována transformace podle návrhu Tomáše Julínka, hrozí českým pacientům a zdravotníkům ještě větší chaos, než jaký panuje dnes po zavedení poplatků ve zdravotnictví," uvedl stínový ministr zdravotnictví David Rath. Podle něj chaos je možná i cílem celé reformy. "V chaosu se totiž nejlépe krade," řekl Rath.

Informoval, že privatizace pojištění je „tunelem na zhruba 200 miliard ročního obratu pojišťoven. Z toho může nekontrolovatelně odplynout do soukromých rukou vlastníků pojišťoven až 40 miliard korun ročně.“ Ministr Julínek mu ale na dálku vzkázal: „To je absolutní nesmysl. Už jednou jsem poslal panu Rathovi počítadlo a teď mám pro něj I kalkulačku, aby se naučil počítat.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám