Hlavní obsah

Julínek chce, aby praktici ordinovali 30 hodin týdně

Právo, Václav Pergl

Praktičtí lékaři by měli podstatně rozšířit své služby pacientům. Požaduje to po nich ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Pokud zvýší počet ordinačních hodin na 30 týdně, dostanou i více peněz. Zároveň by se však praktickým lékařům měly rozšířit i kompetence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

„Jsou nejblíže pacientům a musí se o ně více starat,“ řekl Právu ministr. Dosud praktičtí lékaři ordinují 25 hodin týdně, ale často ordinační hodiny nedodržují. Podle Julínka by měli po svých ordinačních hodinách také navštěvovat pacienty, kteří nemohou do ordinace přijít, u nich doma.

Pokud to budou dělat už v příštím roce, dostanou přidáno proti roku 2008 čtrnáct procent, pokud to neudělají, dostanou přidáno jen deset procent, jako vyrovnání rozdílu mezi poskytovateli péče. Praktici totiž byli dlouhodobě finančně podhodnoceni.

"Od roku 2010 budou rozšířené služby praktických lékařů povinností. Kdo je nebude chtít plnit, přidáno už nedostane,“ tvrdí Julínek.

Co ministr nově požaduje
zvýšit počet ordinačních hodin na 30 týdně
ordinovat pět dní v týdnu
jeden den v týdnu mít ordinace otevřeny do 18 hodin
více objednávat pacienty

S objednáváním budou potíže

Iniciativu ministra přivítala nejen lékařská komora, ale i člen Sdružení praktických lékařů doktor Jan Jelínek, který má ordinaci v Praze: „Už dnes někteří do 18 hodin ordinují, ale zdaleka jich není mnoho. Bude to dobré rozšíření služeb a je správné, že ministr to chce i finančně ohodnotit,“ řekl Jelínek.

Jen s objednáváním podle něj mohou nastat potíže. „Bude to možné maximálně u poloviny pacientů. Většina přichází s akutním onemocněním.“

Julínek dále chce, aby byly rozšířeny kompetence praktických lékařů. Měli by léčit i diabetiky, kteří se jinak dnes léčí většinou u diabetologů, chronické pacienty a další.

Sestry praktických lékařů budou mít také větší kompetence. Dnes většinou dělají administrativní práce, ale už od příštího roku by měly například učit diabetiky, jak správně žít se svou celoživotní nemocí atd.

Na zdravotních pojišťovnách požaduje ministr, aby mnohem více kontrolovaly, jak praktičtí lékaři dodržují smlouvy s nimi, zda rozšířili služby o pacienty, a pokud tomu tak nebude, vyvozovaly z toho finanční důsledky.

Pacient má být lékaři partnerem

Ministr Julínek dále na prakticích požaduje, aby více brali pacienta jako partnera, vždy mu podrobně vysvětlili léčebný postup. Vyzval zároveň pacienty, aby se nebáli lékařů ptát na cokoli, dokud nebudou mít jasno. „Jen tak mohou dát kvalifikovaný souhlas s léčbou a vztah lékař–pacient se zlepší,“ uzavřel ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám