Hlavní obsah

Julínek asi vyhoví lidovcům a zdravotnické zákony upraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zákony, které prosazuje ministerstvo zdravotnictví ve druhé části zdravotnické reformy, se nejspíš na žádost lidovců budou měnit. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a jeho vládní kolega a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se na tom v pondělí dohodli v Brně.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

Julínek by měl upravit jeden ze zákonů například v otázce potratové turistiky. Na konkrétních změnách se ministři dohodnou v úterý, kdy se sejdou znova na dalším jednání, řekl novinářům po schůzce Čunek.

„Tímto setkáním jsem získal konkrétní požadavky, mám je sepsané na papíru. Dohodli jsme se, že v úterý se znovu sejdeme již nad zpracovanými otázkami a že jednání kolem toho bude rychlé,“ řekl Julínek Právu.

Lidovci mají výhrady například k zákonu o specifických zdravotních službách. "Tam jsme se s panem ministrem dohodli, že všechny záležitosti, ve kterých my máme výhrady svědomí a jsou zásadně proti našim křesťanským principům, tak tyto budou ze zákona odstraněny," uvedl Čunek.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že vedení ministerstva se s lidovci pokusí dojednat také kompromis v otázce poplatků.

"Požadavky KDU-ČSL jsem ochoten zohlednit v kompromisech, ale to musí taky rozhodnout i další koaliční partner, a to jsou zelení," řekl Julínek. Dodal, že zelení mají oproti lidovcům opačný názor a chtějí zákonem naopak více liberalizovat.

Další změny se podle Julínka budou týkat například umělého oplodnění. Bude o něj moci žádat jen pár. Zákon také upraví nakládání se zbylými embryi, uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám