Hlavní obsah

Jsme země bezvěrců? Křty dětí začínají být i módním výstřelkem

Právo, Kateřina Severová

Česko má nálepku nejateističtější země Evropy, přesto u nás v posledních letech rostou počty pokřtěných dětí. Velkou část rodičů k tomu vede jejich víra, pro některé páry je to však pouhý módní výstřelek. A křtít se nechávají i lidé starší čtrnácti let. Ty bere církev už jako dospělé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Katolická církev v Česku během posledních let eviduje konstantní nárůst počtu křtů dětí,“ říká mluvčí České biskupské konference František Jemelka s tím, že křest je pro věřící velmi důležitý akt, kdy je dítě přijato do církve. Většinou je to během prvního roku života dítěte.

„Na křest potomka se připravují rodiče a kmotři zpravidla po dobu několika týdnů. Předpokladem je víra rodičů i kmotrů a zároveň to, že dítě bude v této víře vychováváno,“ dodává Jemelka. Ačkoli křest má jasně dané podmínky, záleží na posouzení a rozhodnutí faráře, do jaké míry je bude dodržovat. Do kostela se tak dostanou i rodiny vírou zcela nezasažené.

Křty dětí
Rok201320142015
Celkem19 64119 89120 155
Dospělí (lidé nad 14 let)
Rok201320142015
Celkem120712981334
Zdroj: Česká biskupská konference

Jedni to berou jako šanci odlišit se od ostatních, jiní jako možnost sejít se s rodinou, někteří chtějí vyjít vstříc prarodičům. „Já nejsem věřící, ale manželovi rodiče ano, takže jsme nechali našeho syna pokřtít. Nic zásadního to pro mě neznamenalo, brala jsem to jako příjemné setkání s rodinou,“ vysvětluje svůj důvod Hanka z Prahy, která absolvovala nedávno obřad s téměř ročním synem Martinem.

Zcela jinak ale ke křtu přistupuje třiatřicetiletá Jana z Brna. Ona, manžel i zbytek rodiny jsou silně věřící. Letos v létě nechala pokřtít půlročního Jakuba. Přípravy byly veliké včetně naplánování slavnostního oběda pro asi patnáct lidí.

Přestože za křtiny utratili několik tisíc, jiné přivítání do života svého potomka si neumí představit. „Děti chceme vychovávat ve víře a křest je první a nejdůležitější krok na této cestě,“ podotýká maminka.

Reklama

Výběr článků

Načítám