Hlavní obsah

Jižní Čechy zasáhla silná bouřka, přihnala se z Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Hasiči na jihu Čech ve středu večer zasahovali po velmi silných bouřkách zatím na zhruba 50 místech. Většinou odstraňovali stromy, které spadly na komunikace. Na Prachaticku evakuovali dětský tábor. Hasili také několik stromů zapálených bleskem. Požáry jsou zatím menšího rozsahu, beze škod. Řekla to mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

"Evidujeme zatím asi 50 výjezdů, a to hlavně na Prachaticku v okolí Lenory a Českokrumlovsku. U Soumarského Mostu je evakuován dětský tábor," uvedla mluvčí před desátou večer. Podle dostupných informací je tam asi třicet dětí. Záchranáři měli potíže se k nim přes spadané stromy dostat.

Velmi silné bouřky se do jižních Čech přihnaly přes Šumavu z Rakouska. Podle meteorologů je provázelo velké množství blesků, přívalové srážky a silný nárazový vítr, nevyloučili kroupy.

Silné bouřky od neděle zasáhly území Česka opakovaně. Po nedělních bouřích, které napáchaly velké škody, následovaly další v noci na středu. Dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, platí od dnešních 17:00 do čtvrtečních 08:00.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami je podle meteorologů možné rychlé rozvodnění malých toků, zatopení níže položených míst a sklepů nebo podemletí komunikací. Pro omezení škod způsobených nárazovým větrem ČHMÚ doporučuje zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit zahradní nábytek, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Lidem v bouřkových oblastech také hrozí zranění ulomenými větvemi nebo bleskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám