Hlavní obsah

Jihomoravská ČSSD bude jednat o koalici s ODS

Právo, ČTK, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravská ČSSD se v úterý pozdě večer po téměř čtyřhodinovém jednání zastupitelského klubu rozhodla vyzvat jako první k jednání o krajské koalici občanské demokraty. Právu to řekl lídr ČSSD a kandidát na hejtmana Michal Hašek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lídr jihomoravské ČSSD a dosavadní předseda poslaneckého klubu strany Michal Hašek

Článek

"Stanovili jsme si pořadí, jako první je na řadě ODS. Teď bude záležet na výsledcích našich koaličních rozhovorů. Je to pokus, který může vyjít a zaručit nám, že budeme moci uplatnit všechny naše předvolební sliby voličům,“ řekl Hašek.

Vítězná ČSSD může v kraji vytvořit většinovou koalici s druhými lidovci, třetími občanskými demokraty i v pořadí čtvrtými komunisty.

ČSSD chce prosadit své předvolební sliby

Hašek uvedl, že zastupitelé z ČSSD se pro koaliční výzvu občanským demokratům rozhodli po diskusi o práci v programových skupinách. Už dřív na základě jednání s ostatními stranami oznámil, že koaliční partner vyhoví ČSSD ve všech hlavních programových záležitostech, které strana před volbami slibovala. Přistoupí na zrušení poplatků v krajských nemocnicích, zaváže se neprivatizovat nemocnice ani sociální ústavy a podpoří ekonomický a personální audit na krajském úřadu.

Hašek zdůraznil, že ČSSD neschválila podobu budoucí koalice, ale odhlasovala, která ze stran bude mít při sestavování krajské rady přednost. "Já výsledek toho hlasování jako lídr musím respektovat. I kdybych měl jiný názor," řekl Hašek.

Občanští demokraté rozhodnutí vítězů voleb uvítali, řekl jihomoravský mluvčí ODS Pavel Zbožínek.

Krajskou koalici občanských a sociálních demokratů označovali politologové hned po volbách za málo pravděpodobnou. V kampani před sněmovními volbami by podle nich spojení s ODS mohlo sociální demokracii znevěrohodnit. Hašek řekl, že nic, co by poškodilo sociální demokracii, se na jihu Moravy nechystá. "My si vybíráme partnera, který v zásadě bude realizovat programové přísliby koalice, ale v té koalici se odrazí síla mandátu sociální demokracie," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám