Hlavní obsah

Jezero Most se otevřelo veřejnosti

– Most
Právo, Aleš Pelikán

Na kole, pěšky, autem či se jen tak vykoupat nebo se projet na paddleboardu. To mohou od soboty návštěvníci jezera Most, které vzniklo zatopením hnědouhelného lomu Ležáky. Jezero, jež je větší než Máchovo a má hloubku přes 70 metrů, se začalo napouštět před 12 lety, dosud bylo veřejnosti nepřístupné.

Jezero Most se letos konečně otevře veřejnosti. Podívejte se na záběry z dronu i pod vodouVideo: Novinky

 
Článek

Kvůli situaci kolem epidemie koronaviru nebyla nachystána žádná velká oslava ani doprovodný program. Zrušeny byly i velké Mostecké slavnosti, které měly v tuto dobu být. I tak si nenechala ujít otevření řada lidí z Mostu i z okolí. „Byli jsme tu na jiné akci a tam jsme se dozvěděli o otevření. Voda je senzační, je ještě teplá,“ řekla Gréta Stoklasa z Prahy, která byla první oficiální plavkyní v den zpřístupnění jezera.

Jezero se napouštělo šest let a jeho rozloha je více než 300 hektarů

Na paddleboardu se vydal prozkoumat jezero Jaroslav Novotný, který pochází z nedalekého Litvínova, ale nyní žije v Německu. „Na tento víkend a příští týden jsem si naplánoval dovolenou, věděl jsem, že se toto jezero bude otvírat. Chci za týden projet všechna jezera v České republice, co zvládnu,“ řekl Novotný.

Foto: Právo

Jezero, jež je větší než Máchovo a má hloubku přes 70 metrů, se začalo napouštět před 12 lety.

Na jezeře jsou vybudována plovoucí mola se vstupy do vody, oblázkové pláže, převlékárny i hřiště pro děti. „Odvedli tu dobrou práci, myslím, že je to povedená věc. Do Litvínova pravidelně dojíždím, kdyby se toto povedlo i s lomem ČSA mezi Litvínovem a Chomutovem, bylo by to vynikající,“ doplnil Novotný.

Mostecko dostane nové jezero. Bývalý lom se letos konečně otevře veřejnosti

Cestování

Jezero se napouštělo šest let a jeho rozloha je více než 300 hektarů. Vzniklo zatopením hnědouhelného dolu Ležáky, kde se těžilo uhlí až do konce 90. let. Postupem času se nevzhledná jáma proměnila v jezero s průzračnou vodou. Jezero má délku tři kilometry a maximální hloubka je 73 metrů.

„Je to velké pozvednutí nejen pro nás Mostečany, ale chystají se sem lidé z celé České republiky i sousedního Německa. Zázemí je krásné, rozšíření se ještě chystá, ale už teď je to nádherné,“ řekla obyvatelka Mostu Klára Vydrová.

Na Miladě jsou mola pro plavce i ptáky

Cestování

Bývalý lom rekultivuje Palivový kombinát Ústí. Do budoucna se chystá ještě další úprava pláží, instalace lehátek, slunečníků a dalšího zázemí, aby se lidé cítili komfortně. V plánu je pro příští rok i vybudování stálého sociálního zařízení, občerstvení i zázemí pro cyklisty. Zázemí by tu mohlo vzniknout i pro vodní sporty, jako je například jachting nebo kanoistika, a také pro potápěče.

„Chceme, aby se do lokality u jezera Most vrátil život. Jde především o zpracování územní studie řešení jižních svahů jezera, tedy vhodné dobudování kompletního zázemí k plážím a přístavišti, včetně restaurace. Palivový kombinát Ústí dále chystá projekt kempu včetně potřebného zázemí a projekt vyhlídky na jezero,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST).

Aktivistky opustily rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu

Domácí

Rekultivace lomu stála zatím zhruba 2,5 miliardy korun, přeměnu financuje ministerstvo financí.

Foto: Právo

Na jezeře jsou vybudována plovoucí mola se vstupy do vody, oblázkové pláže, převlékárny i hřiště pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám