Hlavní obsah

Přelet stíhaček nad Prahou, který si objednal Duka, organizátoři nakonec zrušili

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, alt, dan

Nad Karlovým mostem v centru Prahy mělo v sobotu proletět pět letounů, dvě stíhačky JAS 39 Gripen a tři stroje L-159 Alca, po kritice primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se ale průlet neuskuteční. Průlet ve výšce pouhých 150 metrů se měl uskutečnit v rámci slavnosti Navalis připomínající světce Jana Nepomuckého. Podle pražského magistrátu o účast stíhaček požádal arcibiskup pražský Dominik Duka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Karlův most v Praze, nad kterým má v sobotu těsně přeletět pět stíhaček.

Článek

Duka požádal o průlet vojenských letounů nad Prahou ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). A ten mu vyhověl. Organizátoři ale po Hřibově kritice nakonec plán zrušili, i když jeho argumenty nepovažují za opodstatněné, sdělil za pořadatele ředitel Muzea Karlova mostu Zdeněk Bergman.

„Svatojánský spolek bude respektovat přání pana primátora Hřiba a průlet nebude,” sdělil Bergman. Dodal však, že průlety armádních letounů jsou běžné po celé zemi při oslavách nejrůznějších výročí. „V Praze jsme svědky přeletů při pietních aktech na Vítkově či na Klárově, který leží v bezprostřední blízkosti Vltavy. Není pravidlem, že armádní stroje doprovázejí vždy pouze akty pořádané samotným státem, ale také mnoha nestátními spolky a sdruženími, které udržují tradice,” uvedl.

Bude to nahlas, oznámili Praze

Praha se o akci dozvěděla z dopisu, který ji pouze informoval o očekávaném zvýšeném hluku. Primátor Hřib k tomu uvedl, že s průletem strojů v centru města nesouhlasí.

Příslušný odbor ministerstva obrany podle informací města stanovil minimální výšku pro průlet skupiny letounů na 500 stop, tedy asi 150 metrů. Letouny mají běžně minimální povolenou výšku ve 300 metrech. Stroje měly nad Prahou proletět zhruba v 19:50. Akci schválila také Vojenská kancelář prezidenta republiky, uvedl dále magistrát.

Armáda: Není to nic mimořádného

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové nejde o nic mimořádného. Uvedla, že minulý týden stíhačky proletěly nad Plzní, která slavila den osvobození americkou armádou. To ale není pravda. Přelet stíhaček v Plzni, kde na ně lidé čekali, byl na poslední chvíli zrušen. Zdůvodnění bylo to, že letouny plní jiné úkoly.

Podle Dvořákové Duka žádost o pět letounů zdůvodnil tím, že Nepomucký má ve svatozáři zobrazeno pět hvězd a z Karlova mostu byl shozen do Vltavy.

„Tento způsob vytěžování historického centra považuji za neuctivý a nekulturní. Považuji za krajně nevhodné propojovat církevní témata s armádou," sdělil k tomu Hřib.

Kdyby to neoznámil Hřib, nikdo nic neví

Přelet letounů přitom na programu Svatojanských slavností ani nebyl uveden. Jako první o plánu průletu stíhaček informoval právě Hřib.

Svatojánské slavnosti byly v Praze už v době baroka, současní pořadatelé je obnovili v roce 2009. Slaví se vždy v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého, letos navíc připomenou 300 let od světcova blahořečení.

Součástí programu bude podle webových stránek akce mše ve svatovítské katedrále, procesí na Karlův most, regata lodí, plavba otužilců, pobožnost v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí a koncert na hladině Vltavy pod Karlovým mostem.

Český mučedník Jan Nepomucký má na Karlově mostě sochu, připomíná jeho smrt v roce 1393. Podle legendy byl zpovědníkem ženy krále Václava IV., královny Žofie a odmítl vyzradit zpovědní tajemství. Byl proto shozen do Vltavy.

Král Václav IV. měl podle historie s Janem z Pomuku (dnešní obec Nepomuk) opravdu spory poté, co Jan jakožto generální vikář nečekaně rychle potvrdil nového opata v Kladrubech a král proti tomu nestihl podat námitky. Král přitom plánoval post obsadit svým člověkem. Jan z Pomuku byl příznivci krále zajat, umučen a posléze shozen do Vltavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám